KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Dlaczego napoje gazowane mogą szkodzić?

Opublikowano 07.12.2018 r.
Reklamy są natrętne i przekonują, że napoje gazowane urozmaicą każdy obiad, uroczystą kolację, a nawet święta. Kiedyś pijały je głównie dzieci, dziś piją także dorośli - bo dobrze smakują. A co z ich wpływem na nasze zdrowie? 

Ale dziś, żeby coś dobrze smakowało, nie trzeba zabiegać o dobrą jakość i naturalne dodatki. Wystarczy mała domieszka chemii i już udaje się nasze zmysły oszukać. Nasze ciało oszukać jest znacznie trudniej, a gdy wypijemy z napojem zbyt dużo syntetycznych barwników, aromatów i konserwantów, może się to skończyć chorobą.

Napoje chłodzące możemy podzielić na kilka rodzajów:

  • wody smakowe
  • napoje z cukrem
  • napoje ze słodzikami
  • napoje typu cola
  • napoje energetyczne

Przyjrzyjmy się im przez chwilę.

 

Wody smakowe

Wody smakowe wydają się być wodą mineralną z dodatkiem owoców. Tak jednak nie jest. Producenci wykorzystują butelki o takim samym kształcie jak butelka czystej wody mineralnej, a my dajemy się złapać, myśląc, że to udoskonalona woda. Jeśli jednak spojrzymy na etykietę o wodzie nie ma tam nawet słowa - pojawia się za to słowo napój. 

Jeśli dobrze się przyjrzymy, a przeźroczyste etykiety tego nie ułatwiają zobaczymy cały skład napoju. Oprócz wody znajdziemy w napoju cukier i zagęszczony sok owocowy, w którym także najczęściej jest cukier lub - co jeszcze gorsze - syrop glukozowo-fruktozowy.

Gdy spojrzymy na tabelkę wartości odżywczych w 100 mililitrach wody smakowej znajdziemy co najmniej 4-6 gramów cukru - to duża łyżeczka cukru. Oznacza to, że wypijając szklankę takiego napoju przyjmujemy bezwiednie 2-3 łyżeczki cukru. A często odruchowo wypijamy dwie lub trzy szklanki myśląc – jaka fajna ta ,,woda''...


Dietetycy biją na alarm, że cukru i tak spożywamy za dużo, a woda smakowa wydaje się nam niegroźna, bo... wygląda jak woda. Ale jest napojem. Na szczęście, do takich napojów stosunkowo rzadko dodawane są syntetyczne barwniki. I przede wszystkim to odróżnia ,,wody smakowe'' od napojów z cukrem.

 

Napoje z cukrem


Po napój gazowany lub niegazowany sięgamy najczęściej po to, aby ugasić pragnienie. Jednak w praktyce sami przekonujemy się, że kolorowe napoje wcale go nie zaspokajają. Z każdym kolejnym łykiem,  oprócz kolorowego płynu do naszych organizmów (lub organizmów dzieci) przenikają szkodliwe składniki - konserwanty i sztuczne barwniki. No i, oczywiście, cukier.


Zawartość cukru, w porównaniu z wodą smakową jest znacznie wyższa. Wystarczy spojrzeć na tabelę wartości odżywczych, aby się przekonać, że w szklance napoju znajdzie się czasem nawet 8-9 łyżeczek cukru. Na typowej łyżeczce mieści się około 5 gramów cukru. Sam cukier szkodzi, bo spożywamy go zbyt dużo, ale... w napojach z cukrem szkodliwe mogą być także syntetyczne barwniki, aromaty i konserwanty. Często kryją się pod postacią nielubianych dodatków rozpoczynających się od litery E, a czasem podawane są pełne nazwy tych substancji. 


Obowiązkiem każdego z nas jest czytanie etykiet - także napojów gazowanych. Jeśli w składzie żywności, którą chcemy kupić jest substancja, której nie znamy z własnej kuchni - najlepiej taki produkt odłożyć na półkę.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO