Przepis na pierniczki od naszej czytelniczki
![](public/img/art_logo.png)
Opublikowano 07.12.2018 r.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na pierwsze wypieki. To doskonały moment, aby upiec tradycyjne świąteczne pierniczki! Przepisem na idealne piernikowe ciasteczka podzieliła się z nami nasza czytelniczka Natalia. My już sprawdziliśmy - smakują wybornie!
Składniki:
- 80 dag mąki,
- 30 dag cukru,
- 1 kostka masła,
- 4 jaja,
- 4 łyżki miodu,
- 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
- 2 płaskie łyżki sody,
- 1 łyżka kakao (jeśli chcemy, aby miały ciemniejszy kolor).
Wykonanie:
Masło roztapiamy, wsypujemy cukier, dodajemy miód i przyprawy korzenne. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i łączymy z ostudzoną masą (masło i dodatki). Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkujemy je na stolnicy.
Pora przystąpić do wykrajania pierniczków!
Pierniczki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
I gotowe! Pachną przepięknie, a jeszcze lepiej smakują!
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem - warto zaangażować w to wszystkich domowników :-)
Pierniczki najlepiej upiec kilkanaście dni przed świętami - kiedy "poleżakują" będą kruche i niesamowicie aromatyczne!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|