KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
9 grudnia 2018

Przepis na pierniczki od naszej czytelniczki

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na pierwsze wypieki. To doskonały moment, aby upiec tradycyjne świąteczne pierniczki! Przepisem na idealne piernikowe ciasteczka podzieliła się z nami nasza czytelniczka Natalia. My już sprawdziliśmy - smakują wybornie!

Składniki:

  • 80 dag mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 płaskie łyżki sody,
  • 1 łyżka kakao (jeśli chcemy, aby miały ciemniejszy kolor).

Wykonanie:

Masło roztapiamy, wsypujemy cukier, dodajemy miód i przyprawy korzenne. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i łączymy z ostudzoną masą (masło i dodatki). Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. 

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkujemy je na stolnicy. 

Pora przystąpić do wykrajania pierniczków!

Pierniczki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C

I gotowe! Pachną przepięknie, a jeszcze lepiej smakują!

Gotowe pierniczki można udekorować lukrem - warto zaangażować w to wszystkich domowników :-)

 

Pierniczki najlepiej upiec kilkanaście dni przed świętami - kiedy "poleżakują" będą kruche i niesamowicie aromatyczne!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione