KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Przepis na pierniczki od naszej czytelniczki

Opublikowano 07.12.2018 r.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, czas więc na pierwsze wypieki. To doskonały moment, aby upiec tradycyjne świąteczne pierniczki! Przepisem na idealne piernikowe ciasteczka podzieliła się z nami nasza czytelniczka Natalia. My już sprawdziliśmy - smakują wybornie!

Składniki:

  • 80 dag mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
  • 2 płaskie łyżki sody,
  • 1 łyżka kakao (jeśli chcemy, aby miały ciemniejszy kolor).

Wykonanie:

Masło roztapiamy, wsypujemy cukier, dodajemy miód i przyprawy korzenne. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i łączymy z ostudzoną masą (masło i dodatki). Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. 

Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkujemy je na stolnicy. 

Pora przystąpić do wykrajania pierniczków!

Pierniczki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C

I gotowe! Pachną przepięknie, a jeszcze lepiej smakują!

Gotowe pierniczki można udekorować lukrem - warto zaangażować w to wszystkich domowników :-)

 

Pierniczki najlepiej upiec kilkanaście dni przed świętami - kiedy "poleżakują" będą kruche i niesamowicie aromatyczne!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO