Europa zje mniej mięsa
Choć spadek może wydawać się niewielki, ale biorąc pod uwagę że w UE żyje około 500 milionów osób, jest to zmiana bardzo istotna.
Produkcja mięsa wołowego w UE szacowana jest na 8,2 miliona ton w 2018 roku. Oczekuje się jednak, że produkcja spadnie, na co wpływ będzie mieć zmniejszenie ilości stad, niska rentowność i malejący popyt - poinformowała na swoich stronach Komisja Europejska. - Jeśli chodzi o mięso owcze i kozie, dzięki lepszym dochodom producentów, utrzymaniu wsparcia powiązanego z produkcją i utrzymaniu popytu krajowego, produkcja wzrośnie w latach 2018-2030, osiągając 950 000 ton w 2030 r., w porównaniu do 903 000 ton w 2018 roku. Natomiast konsumpcja mięsa wieprzowego w UE zmniejszy się z 32,5 kg na mieszkańca w 2018 roku do 31,7 kg w 2030 r.
Zdaniem komisarzy unijnych, spadek ma zostać zrekompensowany wyższym wywozem, przy światowym popycie importowym, który będzie nadal rósł w tempie 0,7% rocznie w latach 2018-2030. Jednak biorąc pod uwagę to, co dzieje się w tej chwili z opłacalnością hodowli trzody chlewnej w Polsce, można dojść do wniosku, że w grę wchodzi także zmniejszenie własnej produkcji mięsa przez niektóre nowe kraje unijne, takie jak Polska.
Drób jest jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE do 2030 r. Produkcja UE w 2030 roku powinna osiągnąć 15,5 miliona ton, w porównaniu z 14,2 miliona ton w 2018 r. Wzrośnie również popyt światowy, co będzie oznaczać wzrost eksportu UE.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|