KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

W świecie Hildegardy... żeby niestrawność nie była świąteczną zmorą

Opublikowano 21.12.2018 r.
Świąteczny okres to dla wielu z nas jedyna w roku okazja do spędzenia czasu z rodziną bliższą i dalszą czy dawno niewidzianymi przyjaciółmi. A spędzamy go, niestety, najczęściej przy stole, chcąc nie chcąc sięgając po to, co na nim. Nadmiar jedzenia, zbyt duża jego różnorodność, a do tego brak ruchu – słowem: brak umiaru – skutkuje uczuciem przejedzenia, dyskomfortu, niestrawnością. Ale wiemy, jak sobie z tym poradzić!

Poza zachętą do zmiany takiego modelu odpoczywania, prezentuję dziś trzy uniwersalne środki zaradcze, aby dolegliwości układu pokarmowego nie zepsuły nam świątecznego czasu. 

Dwa z nich to podstawowe przyprawy w kuchni prowadzonej według św. Hildegardy: bertram i galgant. Obie mają szerokie zastosowania, a dolegliwości trawienne to tylko jedne ze wskazań. Trzeci środek, sałata z ziarnem orkiszu, to jednocześnie pyszne danie, mogące stanowić dodatek do posiłku, przekąskę pomiędzy posiłkami głównymi, a także pełne danie postne. 

Bertram (Anacyclus pyrethrum)

Wskazania:
zaburzenia trawienia, niestrawność, zaburzenia wchłaniania, stany niedoborów w przebiegu chorób wyniszczających (choroby nowotworowe, cukrzyca, anemia, AIDS i malaria) lub na skutek błędów dietetycznych; zaflegmienie organizmu, choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne, bóle zębów, suchość w ustach, choroby serca (w połączeniu z galgantem), obniżenie nastroju.

Skład:
proszek z bertramu (Radix Pyrethri pulv.).

Stosowanie:
1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać jako przyprawę do potraw (może być spożywany na surowo i gotowany).

 

Tematy pokrewne:
Bertram ziele św. Hildegardy - pogromca choróbBertram ziele św. Hildegardy - pogromca chorób

Galgant (Alpinia officinarum albo Alpinia galangae)

Wskazania:
zaburzenia trawienia, niestrawność, refluks przy wysokim ustawieniu przepony, zespół Roemhelda, skurcze w obrębie układu pokarmowego, brak apetytu; zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego, profilaktyka przeciwzawałowa i przeciwudarowa, choroby reumatyczne, bóle neuralgiczne (np. w rwie kulszowej), choroba lokomocyjna, stany wyczerpania i osłabienia organizmu, opryszczka wargowa.

Skład:
proszek z galgantu (Rhiz. Galangae pulv.).

Stosowanie:
1-3 szczypty kilka razy dziennie dodawać do potraw (może być spożywany na surowo i gotowany); 
doraźnie – 1-3 szczypty rozpuścić na języku. Nie przekraczać dawki 1 łyżeczki dziennie na osobę.


Sałata z ziarnem orkiszu

Wskazania:
osłabione trawienie, zaparcia, zaburzenia ukrwienia mózgu.

Skład:

  • 1 sałata głowiasta (masłowa, lodowa)
  • 3-4 łyżki ugotowanego do miękkości zimnego ziarna orkiszu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • galgant 
  • bertram
  • koperek.

Przygotowanie:
Umyte i osuszone liście sałaty pokropić octem, dodać wyciśnięty lub posiekany czosnek, ziarna orkiszu, posypać koperkiem i przyprawami. Wymieszać. 
Podstawowy skład można urozmaicić, dodając olej słonecznikowy oraz dowolnie wybrane warzywa (zgodne z dietetycznymi  wskazówkami Hildegardy).

Stosowanie:
Spożywać codziennie jako przekąskę lub dodatek do posiłków głównych. 

 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO