W UE jedzą mniej cukru - trzeba go upchnąć w Polsce...
Komisja Europejska przewiduje bowiem, że preferencje zdrowotne konsumentów doprowadzą do 5% spadku spożycia cukru w krajach Unii Europejskiej do 2030 roku. Taką prognozę przedstawiono w raporcie dotyczącym rozwoju rynków rolnych na najbliższe lata.
Jednocześnie Komisja Europejska przewiduje, że produkcja cukru w UE w najbliższych latach się... zwiększy i wyniesie w 2030 roku 19,3 mln t, w porównaniu z 18,6 mln t w 2018 r.
W ten sposób jasne się staje dlaczego dążono do zmniejszenia liczby cukrowni i tym samym produkcji cukru w Polsce.
Tymczasem... w Polsce spożycie cukru się zwiększa. Jak wynika z danych statystycznych, w 2016 roku spożycie cukru na jednego mieszkańca wyniosło 42,3 kilograma, czyli o 4,4 proc. (czyli prawie 2 kilogramy!) więcej niż w 2015 roku. Nic nie wskazuje, żeby te tendencje miały się odwrócić, bo choć realnie słodzimy mniej, to... zużywamy więcej cukru, bo jest on dodawany do praktycznie całej żywności przetworzonej. Dlaczego? - bo jest tani i uzależnia.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|