KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Drób cały czas na topie

Opublikowano 17.12.2018 r.
Z raportu Komisji Europejskiej dotyczącego rozwoju unijnych rynków rolnych w latach 2018-2030 wynika, że drób jest jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE. 

W porównaniu z innymi mięsami, drób ma takie zalety, jak przystępność cenowa, brak ograniczeń religijnych, zdrowy wizerunek, ograniczona emisja gazów cieplarnianych, niższe koszty produkcji i niższe wymagane inwestycje.

Szacuje się więc, że do 2030 r. produkcja drobiu w Unii Europejskiej powinna osiągnąć 15,5 miliona ton, w porównaniu z 14,2 miliona ton w 2018 r. 

Źródło: KE

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO