Drób cały czas na topie

Opublikowano 17.12.2018 r.
Z raportu Komisji Europejskiej dotyczącego rozwoju unijnych rynków rolnych w latach 2018-2030 wynika, że drób jest jedynym mięsem, które odnotuje silny wzrost produkcji i konsumpcji w UE.
W porównaniu z innymi mięsami, drób ma takie zalety, jak przystępność cenowa, brak ograniczeń religijnych, zdrowy wizerunek, ograniczona emisja gazów cieplarnianych, niższe koszty produkcji i niższe wymagane inwestycje.
Szacuje się więc, że do 2030 r. produkcja drobiu w Unii Europejskiej powinna osiągnąć 15,5 miliona ton, w porównaniu z 14,2 miliona ton w 2018 r.
Źródło: KE
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|