Cykoria - wykwintna, pyszna i zdrowa
Cykoria sałatowa nazywana także radicchio to warzywo sałatowe o kruchych, barwnych liściach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek czy dań zapiekanych. Świetnie smakuje z figami czy szynką parmeńską.
Cykoria pełna witamin
Cykoria jest warzywem zasobnym w substancje mineralne i witaminy. Zawiera kwas foliowy, witaminy B1, B2 i C, cynk, magnez, potas, żelazo i karoten oraz laktucynę i laktukopikrynę. Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na pracę wątroby, nerek i układu moczowego. Pomaga wytwarzać nowych krwinek. Wzmacnia organizm i jest polecana w diecie diabetyków, a także osób z wysokim poziomem cholesterolu.
Jak pozbyć się goryczki z liści cykorii?
Istnieje przynajmniej kilka sposobów, by usunąć charakterystyczną goryczkę z liści cykorii. Pierwszy z nich to wymoczenie liści w wodzie. Goryczkę z liści cykorii usuniemy także, jeśli wcześniej posypiemy jej liście solą. Można też usunąć głąb cykorii, wówczas danie z jej dodatkiem nie będzie takie gorzkie. Innym znanym sposobem usunięcia goryczki z liści cykorii jest podgotowanie jej w mleku.
Ekspresowa przekąska — mięso mielone na liściu cykorii
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cykorie,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżki świeżej bazylii,
- 100 g żółtego sera.
Jak przygotować ekspresową przekąskę z mięsem mielonym i cykorią krok po kroku?
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Przekładamy je na patelnię. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze około 10 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy umyte i osuszone liście cykorii. Do każdego z nich nakładamy przesmażone mięso z pomidorami. Na wierzchu sypiemy żółtym serem. Zapiekamy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sałatka — cytrusowa salsa z cykorią
Składniki:
- 3 główki cykorii,
- 1 czerwony grapefruit,
- 1 duża pomarańcza,
- 2 mandarynki,
- pół owocu granatu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron,
- 1 łyżeczka płynnego miodu.
Jak przygotować pyszną sałatkę z cykorią?
Grapefruita, pomarańczę i mandarynki obieramy ze skórek, usuwamy białe błony i kroimy na mniejsze cząstki. Z owocu granatu wyłuskujemy czerwony miąższ. Cykorię myjemy i osuszamy. Szatkujemy na mniejsze cząstki (usuwamy głąb). Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniała. W dużej misce łączymy pokrojoną cykorię i cytrusy, skrapiamy oliwą z pestek winogron i miodem. Wszystko mieszamy i gotowe.
Tatar z łososia na cykoriowych łódeczkach
Składniki:
- cykoria,
- 100 g wędzonego łososia,
- 1 cebula,
- sok z 1/4 cytryny,
- szczypta papryczki chili,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak przygotować tatar z łososia na cykoriowych łódeczkach?
Cykorię dzielimy na pojedyncze listki. Cebulę i łososia kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku papryczką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy. Łososia nakładamy na listki cykorii i dekorujemy natką pietruszki.
Prostszą wersją tego dania jest zrobienie roladek z łososia na liściach cykorii. Zwijamy łososia, skraplamy sokiem z cytryny i układamy na liściach.
Nie bójmy się kulinarnych eksperymentów z cykorią — gotuj cykorię bez cykora ;-)