Jak rozpoznać dobrego karpia?

Polski karp, trafiający na nasze stoły ma zazwyczaj 3 lata. Jego zagraniczni ,,koledzy'' są najczęściej o rok młodsi. Polscy hodowcy zachęcają, żeby kupować ryby certyfikowane, z gospodarstw od lat zajmujących się hodowlą karpi.
Karp do karpia podobny, ale dla klienta najważniejsze są walory smakowe i zdrowotne kupowanej ryby. Po dobrą rybę smakosze potrafią jechać ponad sto kilometrów, bezpośrednio do gospodarstwa rybackiego - powiedział nam pan Władysław z Lokalnej Grupy Rybackiej Świętokrzyski Karp. - Kupując żywe karpie w sklepach lub na targowicach, zwracajmy uwagę na świadectwa pochodzenia ryb, czyli certyfikaty. Jeżeli karp od lat smakuje nam z konkretnego gospodarstwa, szukajmy certyfikatu właśnie tego gospodarstwa. Na ogół gospodarstwa rybackie sprzedają swoje ryby co roku w tych samych miejscach.
Jednak zdecydowana większość klientów kupuje wigilijne karpie w dniach od 20 do 23 grudnia. Jak rozpoznać polskiego karpia?
Karpie z importu najczęściej pochodzą z Czech, Węgier lub Litwy i trudno je odróżnić od karpi polskich - mówi pan Władysław. - Detaliczne ceny karpi krajowych i importowanych mogą być podobne. Jednak każdy sklep i sprzedawca na targowicy powinien posiadać świadectwo pochodzenia ryb, czyli właśnie certyfikat poświadczający, z jakiego gospodarstwa rybackiego pochodzą sprzedawane ryby. Szukajmy certyfikatu Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, gwarantującego dobrostan ryb podczas całego procesu hodowlanego i ich najwyższą jakość.
I choć na co dzień ryby rzadko goszczą na naszych stołach, a jeśłi już to wybieramy łososia, makrelę lub śledzia, to tradycja w wielu domach jest naprawdę przestrzegana - w Wigilię karp musi być na stole. Kupując karpia z certyfikatem jesteśmy pewni, że pochodzi z dobrej hodowli i, że będzie smaczny.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|