Nakrywamy wigilijny stół - o czym trzeba pamiętać?
Biały obrus
Na wigilijnym stole powinien znaleźć się biały obrus. W liturgii kościelnej biały kolor jest oznaką światłości, niewinności i chwały. Biały obrus to również symbol narodzenia Jezusa, który został przyodziany w białe chusty.
Sianko pod obrusem
Tradycja nakazuje, aby pod obrusem położyć garść sianka. To symbol ubogiej stajenki, w której narodziła się Pan Jezus. Na dawnej polskiej wsi, w niektórych regionach, snopy siana ustawiano w kątach izby lub oplatano nimi nogi stołu – miało to zapewnić gospodarzom dostatek.
Opłatek
Dzielenie się białym opłatkiem z bliskimi i składanie sobie życzeń to piękna tradycja. Wywodzi się od pierwszych chrześcijan, którzy dzielili się chlebem.
Świeca wigilijna
Na stole wigilijnym powinno rozbłysnąć światło świecy. Światło to jest symbolem nadziei i miłości, a także upływającego czasu. W polskich parafiach co roku można zakupić wigilijną święcę Caritas. Zysk przekazywany jest na pomoc dzieciom z potrzebujących rodzin.
Dodatkowe miejsce przy stole
Nakrywając wigilijny stół, warto pamiętać o dodatkowym miejscu dla zbłąkanego wędrowca. Dawniej puste miejsce przy stole pozostawiano dla dusz zmarłych członków rodzin.
Elegancka zastawa
Na wigilijnym stole powinna znaleźć się odświętna zastawa. Zawsze gustownie prezentuje się porcelana. Pamiętajmy, aby wcześniej wypolerować także sztućce, które układamy w kolejności użycia. Widelce kładziemy po lewej stronie talerza, a po prawej noże. Ostrza noży powinny być odwrócone w stronę talerza. Łyżkę kładziemy po prawej stronie. Nad talerzem układamy sztućce do deserów.
Świąteczna dekoracja stołu
Stół można udekorować gałązkami jedliny, pięknie będzie prezentowała się również poinsecja, czyli popularna gwiazda betlejemska.
W Wigilię stół, przy którym siadamy z bliskimi osobami jest bardzo ważnym miejscem, dlatego postarajmy się, aby nie tylko był modnie, ale również tradycyjnie udekorowany.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|