KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Przepisy na świąteczne wypieki od naszych Czytelników - laureaci konkursu

Opublikowano 20.12.2018 r.

I miejsce - Zwyciężczynią konkursu została Pani Bernadeta, która przysłała przepis na świąteczne pierniczki. 

SUPER PIERNICZKI 

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 9 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżeczek przypraw ( 3 cynamonu, 1/2 goździki, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu 1/2 imbiru odrobina anyżu) zemleć w młynku lub utrzeć w  moździerzu -można zastąpić te składniki gotową przyprawą do pierników
  • 1 kostka masła
  • 1 słoik miodu 400 g

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z kakao w dużej misce. Miód zagotować z przyprawami i odstawić. Następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić w temperaturze pokojowej aż zwiększy swą objętość. Białka ubić na pianę, dodać cukier, a następnie żółtka, ciągle ubijając. Tak ubite jajka dodać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać.Na końcu dodać śmietanę ze sodą. Ciasto może okazać się dosyć rzadkie, ale należy je przykryć i odstawić w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin zgęstnieje.Następnego dnia podzielić ciasto na porcje.Podsypać część ciasta mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm (nie za cienko lepsze są te grubsze) Wykrawać pierniczki.Podsypywać mocno mąką i kłaść gotowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 7-10 minut. Można przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem, wówczas będą błyszczały. Po upieczeniu dekorujemy lukrem.

 

II miejsce zajęła Pani Mariola i jej przepis na ciasto-choinkę

Choinka krucho-drożdżowa z masą makową i bakaliami

Ciasto: 450 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g margaryny, 50 g drożdży, 6 łyżek mleka, 2 jajka, szczypta soli

Masa makowa: 200 g maku, 200 ml mleka, cynamon mielony (ja daję pół opakowania), 100 g cukru, 2 łyżki stołowe miodu, cukier z prawdziwą wanilią, dowolne bakalie - orzechy, rodzynki, suszona śliwka itp.

Wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i margarynę. Siekamy nożem do utworzenia się grudek. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku, dodajemy jajka i razem mieszamy. Całość łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Mak dwukrotnie mielimy w maszynce, zaparzamy (zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godz).

W garnku łączymy mleko z cukrem, miodem, cynamonem i bakaliami. Zagotowujemy. Dodajemy mak i krótko gotujemy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wałkujemy je w kształcie jednakowych trójkątów. Na pierwszy trójkąt wykładamy masę makową. Na masę makową kładziemy drugi placek. Gotowy nacinamy tak jak na gałązki choinki. Skręcamy końce. Gotową choinkę smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 20 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem w różnych kolorach.

 

III miejsce - przepis naszej czytelniczki na ciasto "oczy carycy"

Oczy carycy

Ciasto jasne:

  •     7 białek
  •     1 i ¼ szklanki cukru
  •     1 szklanka mąkiziemniaczanej
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżka octu
  •     1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:

  •     7 żółtek
  •     2 jajka
  •     6 łyżek cukru
  •     5 łyżek mąki pszennej
  •     2 łyżki kakao
  •     1 łyżka proszku do pieczenia
  •     1/3 szklanki oleju

Ciasto jasne: Białka ubić dodać cukier, ciągle ubijając na mniejszych obrotach wlać olej i ocet. Na końcu wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami i cukrem ubić. Wlać olej a na końcu wymieszać z mąką, kakao i proszkiem.Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec około 40 minut w temp 180 stopni. Upieczone ostudzić i przekroić na pół. 

Krem:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  •  1 i 3/4 szkl. mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 kostka masła (250 g)

Poza tym:

  • okrągłe biszkopty (180 g)
  • 2 galaretki czerwone
  • ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej)

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń. 

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.

Zwycięzcom naszego świątecznego konkursu serdecznie gratulujemy!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj