KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
8 stycznia 2019

Ocet winny na przeziębienie i ból gardła

W okresie zimowym, przy różnego rodzaju infekcjach jamy ustnej, bólach gardła, lekkich przeziębieniach, a także przy drobnych rankach i zadrapaniach w jamie ustnej pomóc mogą łatwe kuracje na bazie owocowego octu winnego. Ocet winny to prosty, tani i skuteczny lek - zobaczcie, jak go stosować.

Jak przygotować skuteczną płukankę na bolące gardło?

Przy infekcjach gardła i jamy ustnej można spróbować prostej płukanki wykonanej z octu winnego, najlepiej jeżynowego oraz wody (najlepszy będzie ocet jeżynowy, gdyż wszelkie owoce jagodowe pomagają w pielęgnacji jamy ustnej, usprawniają jej kondycję i poprawiają stan dziąseł, a także działają przeciwbakteryjnie). Jak przyrządzić płukankę?

Do szklanki letniej wody wlać 2-3 łyżki ulubionego owocowego octu. Całość wymieszać i stosować do płukania przy infekcjach gardła, anginie, przeziębieniu. Płukankę można wzbogacić łyżką soli. Kurację przeprowadzać kilka razy dziennie.

Ocet w codziennej profilaktyce przeziebień

Naturaliści zalecają regularne picie wody z octem. Szczególnie zimą takie regularne picie wody z octem winnym jeżynowym zapobiega przeziębieniom i działa wzmacniająco. Bierzemy na szklankę ciepłej wody 1 łyżkę stołową octu. 

Kuracja z soku jeżynowego i octu

Sok jeżynowy połączony z dowolnym octem winnym np. jabłkowym, truskawkowym, jeżynowym, zalecany jest przez naturalistów przy owrzodzeniach błony śluzowej ust i przy lekkiej biegunce. Stosuje się go do płukania i picia podobnie jak wodę z octem.

Jak przygotować owocowy ocet winny z jeżyn lub truskawek?

Najlepiej pomyśleć o tym z wyprzedzeniem i skorzystać z owoców, gdy jest na nie sezon – czyli latem, ale zimą z powodzeniem można wykorzystać mrożone owoce. By przygotować owocowy ocet winny, należy wziąć kilogram jeżyn lub truskawek wrzucić do garnka (jeżeli używamy owoców mrożonych wcześniej powinniśmy je rozmrozić) i zalać około 600-700 ml winnego octu jabłkowego. Zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu, by owoce puściły sok. Następnie przecedzić owoce, odlać sok do garnka ze stali nierdzewnej, dodać 1 kg cukru, zagotować i gotować 5-8 minut na małym ogniu, zbierając szumowiny. Następnie zdjąć garnek, ostudzić i zlać gotowy ocet do czystej butelki. Zakorkować.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • WDR
  • ODR Bratoszewice