KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
1 stycznia 2019

Poznajcie smoczy owoc - dlaczego warto jeść pitaję?

Dba o zdrowie jelit, a dzięki temu poprawia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych. Dostarcza mnóstwa witamin, minerałów i mikroelementów. Dodaje energii, chroni przed rozwojem infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym. Czym jest smoczy owoc i dlaczego warto go jeść? W jaki sposób przygotować dania ze smoczym owocem? Spieszymy z odpowiedziami!

Co to jest smoczy owoc?

Smoczy owoc, zwany także pitają lub gruszką truskawkową pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Ameryki Południowej. To owoc wielu różnych typów kaktusa. Możemy spotkać 3 różne owoce pitaja:
- o białym miąższu z czarnymi pestkami w różowo-fioletowej skórce,
- o czerwonym miąższu z czarnymi pestkami oraz czerwoną skórką,
- o białym miąższu z czarnymi pestkami i żółtą skórką.

Mnóstwo właściwości zdrowotnych

Pitaja jest cennym źródłem składników odżywczych takich jak fosfor, żelazo czy wapń oraz witamin C, B1, B2 i B3, a także mnóstwa innych minerałów i mikroelementów, również nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wspomaga organizm w rozkładaniu cholesterolu i pomaga utrzymać odpowiednią wagę oraz zaspokaja chęć sięgnięcia po słodycze. Obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie utrzymuje układ krążenia w odpowiedniej kondycji oraz wspiera pracę serca. Reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera błonnik pokarmowy, a jego nasiona białko, dzięki czemu wzmacnia organizm oraz reguluje trawienie i eliminuje zaparcia.

Jest nasycony cennymi antyoksydantami, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto odmładza skórę i utrzymuje ją piękną, młodą i sprężystą.

Pitaja wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Jej spożywanie pomaga zwiększać liczbę białych krwinek w organizmie. A ich zadaniem jest ochrona przed toksynami oraz działanie antybakteryjne. Przyspiesza gojenie siniaków i pobudza tkanki do regeneracji.

Duża zawartość wapnia w smoczym owocu sprawia, że jego spożywanie pozytywnie wpływa na stan i gęstość kości. A w efekcie zapobiega osteoporozie, wzmacnia dziąsła i poprawia stan zębów.

Pitaja jako naturalny domowy kosmetyk

Smoczy owoc doskonale sprawdzi się jako domowy zamiennik drogeryjnej odżywki do włosów farbowanych. Wystarczy jego miąższ wsmarować w skórę głowy i kosmyki, aby je odżywić, wzmocnić oraz wygładzić i zdecydowanie poprawić ich kondycję. Duża zawartość witaminy C sprawia, że pitaja ekspresowo koi skórę trądzikową i zaczerwienienia. Wystarczy ukroić kilka plasterków smoczego owocu i położyć ją na kilka minut na skórze twarzy. Przesadziłaś z opalaniem? Połącz miąższ smoczego owocu z sokiem z ogórka i miodem, by ukoić i nawilżyć skórę po opalaniu. Poza owocem również i skórka smoczego owocu świetnie sprawdza się jako składnik domowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Owoc pitaja a ciąża

Również i kobiety w ciąży powinny włączyć smoczy owoc do swojej diety, ponieważ zapobiega anemii oraz jest źródłem żelaza czy kwasu foliowego. A składniki te dbają o zdrowie dziecka, które nosi pod sercem oraz dodają energii.

Jak jeść smoczy owoc?

Pitaja to owoc, który można po prostu przekroić i zjadać za pomocą łyżeczki, podobnie jak w przypadku kiwi. Doskonale sprawdzi się on zarówno jako niskokaloryczna, jak i zdrowa przekąska. Jednak z wykorzystaniem smoczego owocu możemy przygotować mnóstwo pysznych dań.


Koktajl owocowy z pitają

Pożywny, wypełniony przeciwutleniaczami oraz mnóstwem witamin i minerałów napój świetnie smakuje o każdej porze dnia i roku. Możesz go przyrządzić z sezonowych bądź mrożonych owoców.

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 sztuki smoczego owocu
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn
  • 1 mały jogurt truskawkowy
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 szklanka mleka

Jak przygotować pyszny koktajl ze smoczym owocem?

Wszystkie składniki dodaj do shakera, zmiksuj i gotowe. Przelej koktajl do szklanki, udekoruj nasionami chia i gotowe.

Lody ze smoczym owocem

To niezwykły deser, który jest wyjątkową ucztą smaków.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki truskawek
  • 1/2 szklanki miąższu z pitaji
  • 1/2 szklanki mleka

Jak przygotować pyszne i orzeźwiające domowe lody owocowe ze smoczym owocem?

Owoce i mleko zmiksuj w shakerze. Przelej do zamykanego pojemnika i włóż na kilka godzin do zamrażarki.

Sałatka ze smoczym owocem

Składniki:

  • 2 sztuki pitaji
  • 1 szklanka ananasa
  • 1 szklanka melona, ew. kiwi
  • 0,5 szklanki malin lub truskawek
  • 0,25 szklanki soku ananasowego
  • liście mięty

Jak przygotować sałatkę ze smoczym owocem?

Przekrój na pół smocze owoce i wydrąż z nich miąższ przy pomocy łyżeczki. Skórki pitaji odłóż na bok, bo będą one fantastycznymi miseczkami, w których można zaserwować tę sałatkę. Melona i ananasa kroimy w kostkę, liście mięty siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy, dodajemy maliny i skrapiamy całość sokiem z ananasa.

Grillowany stek z sosem owocowym

Składniki:

  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 4 kawałki steku
  • sos Worcestershire
  • 2 małe kabaczki
  • 1 smoczy owoc
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sok żurawinowy
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprzowej
  • 2 gałązki rozmarynu

Jak przygotować stek w sosie owocowym z pitają?

W osolonej wodzie do miękkości gotujemy 2 szklanki brązowego ryżu. Kawałki steku przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie marynujemy w sosie Worcestershire. Kabaczki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sypiemy solą i pieprzem do smaku i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Z zapieczonego bakłażana usuwamy skórkę i kroimy go na mniejsze kawałki. Smoczy owoc kroimy na małe cząstki i grillujemy na patelni przez 3 minuty z każdej strony. W shakerze miksujemy kawałki kabaczka i smoczego owocu na jednolitą masę, dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i sok żurawinowy i gotujemy w małym rondelku przez pięć minut. Dolewamy białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Steki smażymy na patelni do grillowania z każdej strony po kilka minut do zarumienienia. Na talerzu kładziemy dwie łyżki ryżu i stek. Danie polewamy pysznym sosem ze smoczym owocem i zjadamy z ulubioną surówką.

Nie bójmy się owocowych nowości, zawsze warto spróbować ciekawych, egzotycznych smaków!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione