9 owoców tropikalnych, o których nie mieliście pojęcia
Bligia pospolita, czyli ackee fruit to owoc tropikalny z obszarów Afryki, chętnie uprawiany w wielu krajach klimatu tropikalnego. Owoc ten jest spokrewniony z loganem i liczi. Dojrzałe owoce zyskują kolor czerwony. Są cennym źródłem kwasów tłuszczowych, witaminy A, czy białka. Doskonale smakują serwowane z rybą.
Akebia
To owoc z pnącza zwanego akebią pięciolistkową, który intryguje swoim niebywałym wyglądem. W środowisku naturalnym rośnie w Japonii, Chinach i Korei. Chińczycy uznają ją za roślinę leczniczą, natomiast ze względu na swój niezwykły wygląd pnącze to jest chętnie uprawiane w Europie, Nowej Zelandii czy USA. To owoce jadalne, które w medycynie naturalnej polecane są przy zaburzeniach laktacji. Ponadto działają przeciwbólowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Warto podkreślić, że akebia ma kwiaty o zapachu czekolady. W smaku łączy w sobie banana, marakuję i kokos.
Drewniane jabłko
To czerwonawy owoc azjatyckiego drzewa Feronia słoniowa. Duże jagody z twardą łupiną zwane są także Wood Apple. Jego gęsty, czerwono-brązowy miąższ jest słodko-kwaśny i aromatyczny. Świetnie łagodzi biegunki i zaparcia, sprawdza się jako antidotum na problemy trawienne.
Feijoa
Jest to owoc drzewa Akka Sellowa, który naturalnie rośnie w Brazylii, Urugwaju, Ameryce Południowej i Argentynie. Jadalne owoce w kolorze szarozielonym charakteryzuje biały miąższ z mnóstwem pestek. Aromatyczny, słodko-pikantny owoc w smaku przypomina połączenie ananasa i guawy.
Grumichama
Inaczej zwana także brazylijską wiśnią to czerwony owoc drzewa Goździkowca brazylijskiego, który naturalnie występuje w Brazylii. Aromatyczny i mięsisty owoc wielkości wiśni jest okrągły i zawiera 1-3 nasion. Można je jeść na surowo oraz dodawać do ciast, galaretek i dżemów.
Pacay lub fasolki Inga
To owoce z Ameryki Południowej, popularne także w Brazylii, Ekwadorze, Peru czy Kolumbii. Owoce charakteryzuje słodki i soczysty miąższ otoczony nasionami. W smaku przypomina lody waniliowe. W Kolumbii z owocu pacay przygotowuje się napój alkoholowy cachiri.
Jabuticaba Fruit
To owoce krzewu bądź drzewa zwanego Plinia cauliflora z Brazylii. Zadziwiający jest fakt, że owoce te wyrastają bezpośrednio na pniu i gałęziach tej rośliny. To czarno-fioletowe jagody o słodkim, przeźroczystym miąższu, podobnym do winogrona. Są cennym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy.
Miracle fruit
Czyli cudowny owoc jest to owoc krzewu o wiecznie zielonych liściach Synsepal słodki. Roślina z Afryki Zachodniej daje czerwone, podłużne owoce przypominające owoce dzikiej róży. Zawierają glikoproteinę, która na około 30 minut po ich zjedzeniu zmienia smaki potraw w ustach.
Malina moroszka
Zwana też maliną nordycką to owoce pochodzące z regionów arktycznych. Żółte, miękkie i soczyste maliny w kolorze pomarańczowym to połączenie truskawki i malin. Naturalnie rosną na terenach Rosji i Skandynawii, rzadko spotykane są w Polsce. Owoce są cierpkie w smaku, są źródłem kwasu benzoesowego - naturalnego konserwantu.
Jak widać, Matka Natura obdarzyła nas mnóstwem intrygujących i niesamowitych owoców o wyjątkowych i różnorodnych smakach i aromatach. Warto je poznawać, próbować ich smaków i wykorzystywać je do przygotowywania domowych posiłków. Co ciekawe, wiele z nich można uprawiać w naszym kraju jako rośliny ozdobne.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|