KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Prognozy produkcji i konsumpcji drobiu w UE

Opublikowano 29.12.2018 r.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przedstawiła prognozy produkcji i konsumpcji drobiu w krajach Unii Europejskiej. Nie są one optymistyczne.

Przez najbliższych dwanaście lat wzrost produkcji drobiu w państwach Unii Europejskiej znacząco zwolni - informują przedstawiciele izby. 


Jak wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, do roku 2030 średni roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego we wszystkich państwach wyniesie średnio 0,3 procent rocznie. Okazuje się więc, że prognozowany wzrost jest niewielki.

To bardzo istotna sprawa jeśli wziąć pod uwagę fakt, że w minionych dziesięciu latach produkcja drobiu w Europie rosła średnio o 2,5 procent - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. - Konsumpcja mięsa drobiowego w UE wynosi średnio 24 kilogramy na mieszkańca i jest to znacznie niższa wartość niż w Polsce gdzie – według niektórych szacunków konsumpcja drobiu zbliża się już do 31 kilogramów. 


Zgodnie z prognozami ekspertów Unii Europejskiej konsumpcja drobiu na Starym Kontynencie będzie rosła jeszcze wolniej niż produkcja bo jedynie o 0,2 procent rocznie (zgodnie z szacunkami w 2030 roku konsumpcja ma wynieść w UE 24,8 kg na głowę). Dla poprawy nastrojów producentom mięsa można dodać, że Komisja Europejska szacuje, że popyt na mięso w krajach pozaeuropejskich będzie rósł. 


Prognozy zakładają, że w 2030 roku globalny popyt za import mięsa drobiowego ma przekroczyć 17 milionów ton rocznie. Największe wzrosty zapotrzebowania na dostawy drobiu mają pochodzić z następujących państw: Wietnamu, Filipin, Chin, Afryki Południowej, Ghany oraz Beninu.


Pamiętajmy jednak, że prognozy to tylko prognozy. Czasem się sprawdzają - czasem nie...

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj