Obłędnie czekoladowe ciasto z... warzywem. 4 przepisy na zaskakujące słodkości

Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
- 2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
- 3 szklanki cukinii
- 1 kubek naturalnego kakao w proszku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,75 szklanki oleju roślinnego
- 0,25 szklanki roztopionego masła
- 3 duże jaja
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
Jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto cukiniowe krok po kroku?
Do dużej miski sypiemy składniki suche, czyli: mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy roztopione i ostudzone masło, jajka, ekstrakt z wanilii, brązowy cukier i olej. Cukinię ścieramy na tarce, delikatnie odsączamy i dodajemy do miski ze składnikami mokrymi. Mieszamy składniki suche i mokre, dodajemy półtora tabliczki czekolady pokrojonej w małą kosteczkę. Ciasto przelewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.
Roztapiamy w kąpieli wodnej pozostałą 1,5 tabliczki czekolady. Polewamy nią przestudzone ciasto.
Ciasto czekoladowe z dynią
Na podobnej zasadzie jak w powyższym przepisie można zrobić pyszne ciasto czekoladowe z dynią. W tym przypadku zmieniamy tylko jeden składnik. Zamiast cukinii dodajemy dynię. I gotowe. Ciasto dyniowe z czekoladą można też posypać odrobiną imbiru - będzie pysznie i wyjątkowo aromatycznie ;-)
Ciasto czekoladowe z czerwonym burakiem
Składniki:
- 4 duże czerwone buraki
- 0,75 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 jajek
- 2,5 szklanki brązowej mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek ciemnego kakao bez dodatku cukru.
Jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z czerwonym burakiem?
Buraki gotujemy w skórkach do miękkości. Studzimy, obieramy i trzemy na tarce. Do dużej miski sypiemy najpierw składniki suche, a następnie dodajemy składniki mokre i delikatnie odsączone z nadmiaru soku buraki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez pół godziny.
Czekoladowe wilgotne ciasto z fasolą
Składniki:
- 1 puszka fasoli
- 2 szklanki mąki brązowej
- 4 jajka
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 6 łyżek ciemnego kakao bez cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
Jak przygotować pyszne wilgotne i zdrowe brownie z dodatkiem fasoli?
Fasolkę odcedzamy i miksujemy. Papkę przelewamy do dużej miski i dodajemy jajka, cukier, mąkę oraz pozostałe składniki oprócz czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. I przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Po ostygnięciu polewamy roztopionymi w kąpieli wodnej białą i ciemną czekoladą.
Jak widać pyszne i obłędnie czekoladowe ciasto może być także zdrowe. Wystarczy ograniczyć w nim ilość cukru i dodać warzywo. A jeśli nie wyobrażasz sobie ciasta czekoladowego bez kremu. Wystarczy przygotować jego zdrowszy zamiennik. W tym celu łączymy serek mascarpone z 3 łyżkami likieru kawowego i 1,5 łyżki mielonej kawy. Pysznym kremem można udekorować takie apetyczne i wilgotne ciasto czekoladowe, by zaskoczyć swoich gości i domowników.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|