Czy powstanie inspekcja bezpieczeństwa żywności?
Obecnie za kontrolę jakości żywności odpowiada kilka służb, m.in. Sanepid, Inspekcja Jakości Handlowej, czy Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Sami przedstawiciele tych inspekcji przyznawali, ze ich działania często się dublowały, a kompetencje pokrywały. O potrzebie połączenia kilku służb w jedną mówiono już od dawna, a prace nad tym były już nawet dość mocno zaawansowane. Minister rolnictwa zapowiedział jednak ich wstrzymanie do czasu uporania się z ASF. Jego zdaniem reorganizacja kontroli mogłaby zakłócić skuteczną walkę z chorobą.
Organizowanie nowego podmiotu nawet z sensownymi celami zawsze wiąże się z pewnego rodzaju chaosem organizacyjnym, zmianami odpowiedzialności, dlatego ja nie będę ryzykował – powiedział podczas konferencji minister rolnictwa.
Jak się okazuje, rewolucji na razie nie będzie szykuje się zatem uszczelnienie systemu kontroli. Chodzi tu o żywność, jaką wytwarzają producenci, którzy potem sprzedają towar do sklepów.
Minister zapowiedział, że do uchwalenia odpowiedniej ustawy ma dojść jeszcze w tym roku. Projekt nowych przepisów jest już prawie gotowy.
Chcę uszczelnić ten system łącząc dwie instytucje – Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych i Inspekcję Handlową, podlegającą UOKiK – zapowiedział minister Ardanowski.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|