KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
11 stycznia 2019

Zdrowe wersje fast food - przepisy na hamburgery, nuggetsy, tortillę i kebab

Nowy rok to najczęściej nowe postanowienie - by odżywiać się zdrowo. Jednak bez dwóch zdań, większość ludzi lubi jeść fast-foody. Czy wiesz, że przygotowywane własnoręcznie w zaciszu własnej kuchni będą nie tylko zdrowsze, ale również bardzo pyszne? Przedstawiamy 4 przepisy na smaczne i zdrowe dania typu fast-food.

Jak wszyscy wiemy, fast-foody są niezdrowe. Mimo tego i tak bary oraz restauracje, które mają je w swojej ofercie, cieszą się niesłabnącą popularnością. Fast-food to jedzenie gorszej jakości, niezdrowe, często smażone na starym tłuszczu, zawiera sól i składniki chemiczne, które nie są obojętne dla ludzkiego organizmu. Poza tym są kaloryczne. W efekcie mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz zwiększenia masy ciała, a także powodować choroby i dolegliwości XXI-wieku, czyli otyłość, nadciśnienie czy miażdżycę.

Czy wiesz, że tanio, dobrze i szybko można również zjeść, przygotowując domowe fast-food w wersji fit? Poznaj nasze przepisy!

Domowe hamburgery w wersji fit

Składniki:

  • 20 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 4 listki sałaty
  • 2 plasterki pomidora
  • 6 plasterków ogórka kiszonego
  • 4 plasterki czerwonej cebuli
  • 2 plasterki żółtego sera
  • 4 bułki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

Składniki na sos do hamburgera

  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki majonezu

Jak przygotować domowy hamburger krok po kroku?

Do miski włóż mielone, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, poszatkowaną cebulkę i czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dobrze wymieszaj i uformuj 4 kotleciki.

W ten sposób przygotowane mięso do hamburgerów możesz przyrządzić na patelni do grillowania bez dodatku tłuszczu. Jeśli takowej nie posiadasz, usmaż je do zarumienienia z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Teraz przygotuj sos do hamburgera. Wystarczy w misce połączyć wszystkie składniki i gotowe.

Następnie przekrój bułki na pół, każdą posmaruj przygotowanym sosem. Nałóż liść sałaty, odrobinę czerwonej cebuli, plaster pomidora, kotlecik mielony, plastry ogórka kiszonego (jeśli lubisz to także plasterek żółtego sera). Następnie znów liść sałaty i, posmarowaną sosem, górną część bułki.


Nuggetsy w wersji fit

Nuggetsy w migdałowej posypce to świetny zdrowy zamiennik popularnego w sieciach fast-food dania. Jak je przygotować? To bardzo proste!

Składniki:

  • 20 dag migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  •  1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • podwójny filet z kurczaka

Jak przygotować pyszne i zdrowe domowe nuggetsy?

Umyj i osusz filet z kurczaka. Pokrój w mniejsze paseczki. Migdały zmiel w młynku. Przesyp je do miski, dodaj sól, paprykę, czosnek, czarny pieprz i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem. Do trzeciej miski wsyp mąkę. I panieruj każdy kawałek kurczaka w mące, jajku i rozdrobnionych migdałach, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po upływie 7 minut nie zapomnij odwrócić nuggetsów na drugą stronę. Pilnuj dania, aby się nie przypaliło.

 

Domowa tortilla z cukinią

Kolejnym odchudzonym przez nas fast-foodem jest pyszna domowa tortilla z warzywami.

Składniki:

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki startej marchwi
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Jak przygotować pyszną tortillę z warzywami krok po kroku?

Nasmaruj olejem blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na razie odłóż na bok. Umyj cukinię, obierz ją ze skórki i wydrąż miąższ z pestkami. Następnie zetrzyj na tarce i odciśnij sok. Potrzebujesz 1 szklankę startej i odciśniętej z soku cukinii. W ten sposób startą cukinię włóż do miski. Obierz marchew i również zetrzyj na tarce. Dodaj do miski z cukinią startą marchewkę, jajko, sól i pieprz, oregano, czosnek, żółty ser i mąkę. Wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie, na wcześniej przygotowaną blaszkę, nakładamy cienką warstwę ciasta przy pomocy nabierki. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni z każdej strony.

Ostudź. Tak przygotowaną tortillę możesz wypełnić ulubionym nadzieniem – grillowanymi kawałkami kurczaka lub mięsa mielonego wraz z warzywami: szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, liśćmi sałaty, kawałkami awokado i odrobiną orzechów. Nie zapomnij o sosie jogurtowo-czosnkowym. Wystarczy 1 mały jogurt naturalny połączyć z 1 łyżką majonezu i przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku.

 

Domowy kebab w odchudzonej wersji

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować 4 długie metalowe szpikulce.   

Składniki:                                                                                           

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek

Składniki do marynaty:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  •  1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania będą potrzebne:

  • chrupkie pieczywo
  • kilka liści sałaty lodowej
  • plasterki pomidora
  • plasterki czerwonej cebuli
  • plasterki kiszonego ogórka
  • plasterki żółtej papryki
  • odrobina tartego sera

Jak przygotować pyszny domowy kebab krok po kroku?

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Dodaj umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było w całości przykryty marynatą. Miskę przykryj folią kuchenną i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmij kurczaka w marynacie z lodówki i wbij na metalowe szpikulce. Wybierz naczynie żaroodporne, w którym oprzesz przygotowane w ten sposób szpikulce z nadzianym kurczakiem, skrop olejem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut. Wyjmij szaszłyki i pokrój na cienkie plastry. W ten sposób przygotowany domowy kebab możesz jeść z bułką, ryżem lub frytkami.

 

Zdrowy fast-food brzmi nieprawdopodobnie, ale to możliwe! Musicie tylko zdrobić domowe, fit wersje tych smakołyków. Pyszne, szybkie i klasyczne dania z naszych przepisow zaspokoją kubki smakowe nawet najwięszego fana fast-foodów. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • KOWR