Jakie zagrożenia dla produkcji świń w Polsce?
Ceny krajowego żywca od kilku tygodni spadają przy niezmieniającej się cenie niemieckiej. Rolnicy narzekają na niskie ceny żywca, które nie pokrywają kosztów produkcji. Pojawia się coraz więcej protestów rolniczych związanych z niekorzystną sytuacją rynkową.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wylicza najważniejsze zagrożenia dla produkcji trzody chlewnej w Polsce u progu 2019 roku:
1. Rozprzestrzenianie się wirusa afrykańskiego pomoru świń (szczególnie obecnie widoczne w populacji dzików).
Wirus ASF pojawił się u dzików w Belgii zaledwie 3 km od granicy z Francją. Powinniśmy liczyć się z możliwością pojawienia się pierwszego przypadku ASF we Francji, co może przynieść ograniczenia eksportowe francuskiej wieprzowiny na rynki trzecie i dodatkową presję na ceny żywca w UE.
2. Wysoka produkcja trzody chlewnej w krajach UE znacznie przekraczająca poziom konsumpcji. Wskaźnik samowystarczalności w UE wynosi 112.
Nadwyżka musi więc być wyeksportowana do krajów trzecich. Wszelkie zaburzenia w eksporcie wieprzowiny natychmiast mają swoje odzwierciedlenie w cenach żywca. Realnym zagrożeniem dla unijnego rynku wieprzowiny może stać się brexit, jeżeli nie dojdzie do porozumienia między UE a Wielką Brytanią w sprawie warunków opuszczenia wspólnego rynku. Ewentualne bariery celne mogą spowodować, że część obecnie eksportowanej do Wielkiej Brytanii wieprzowiny pozostanie na rynku unijnym.
3. Występująca w wielu rejonach susza, która spowodowała zmniejszenie ilości zbóż pochodzących z własnej produkcji z przeznaczeniem na pasze.
Niskie ceny żywca wieprzowego oraz wysokie ceny pasz pogarszają koniunkturę, co doprowadzi do spadku pogłowia i produkcji wieprzowiny w kraju.
Źródło: KZP-PTCH
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|