KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Włoskie inspiracje - pączki bomboloni i faworki chiacchiere

Opublikowano 03.02.2022 r.
Okres karnawału to czas na pączki i faworki. Uwielbiamy te przysmaki! A gdyby tak spróbować przygotować je według przepisów rodem z Włoch? Mamy dla Was rewelacyjne propozycje!

faworki chiacchiere

Tradycja karnawału pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i nie bez powodu to właśnie Włochy nazywa się stolicą karnawału. W starożytności Rzymianie świętowali na cześć greckiego boga Dionizosa (Włosi nazwali go Bacco, od łacińskiej nazwy Bacchus) – wino lało się wtedy strumieniami. Obecnie, tradycje karnawałowe są w Italii nadal żywe. Każde miasto i miasteczko trochę inaczej obchodzi to święto. Chyba najpopularniejszy jest karnawał w Wenecji słynący z pięknych, przygotowywanych specjalnie na tę okazję masek. Każdy region Włoch ma swoje przysmaki podczas tego okresu. Włoskie karnawałowe łakocie są bardzo podobne do tego, co jemy w Polsce – również smażone na głębokim tłuszczu faworki (frappe, chiacchiere – istnieje wiele nazw w zależności od regionu i rodzaju), pączki (bomboloni, zeppole, castagnole) i wiele innych. Wszystkie oczywiście bardzo słodkie i kaloryczne – idealnie na ten czas!

Poniżej kilka przepisów z Włoch, stolicy europejskiego karnawału. Smacznego!

Włoskie faworki „chiacchiere”

Składniki:

  • 500 gr mąki
  • 75 gr słodkiego włoskiego wina Marsala (jeśli nie mamy użyjmy innego alkoholu np. wódki)
  • 25 gr cukru
  • 25 gr masła
  • 3 gr sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (neutralny w smaku)
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę i sodę. Dodać cukier, jajka, alkohol i sól. Na koniec dodać stopione przestudzone masło. Wymieszać i ręką wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki. Kulę ciasta owinąć folią, włożyć do lodówki na ok 30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto podzielić na kawałki, rozwałkować na grubość ok. 2 mm (w maszynce, a jeśli nie mamy na zwykłej stolnicy przy pomocy wałka) i wycinać prostokąty przypominające faworki. Można specjalnym nożykiem wycinać różne wzorki i zawijać w przeróżne kształty, żeby faworki nie były płaskie w strukturze. Obsypać mąką, by nie przywarły. Na patelni rozgrzać olej, smażyć faworki partiami aż do zezłocenia – czas w zależności od grubości, jeśli faworki są cienkie wystarczy zaledwie 2 minuty. Gotowe wykładać do odsączenia na talerz pokryty papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Pozwolić by lekko ostygły, na koniec obsypać cukrem pudrem.

 

Bomboloni – włoskie pączki 

pączki bomboloni

Składniki:

  • 500 gr mąki
  • 75 gr cukru
  • 100 gr masła 
  • 20 gr świeżych drożdży lub opakowanie suszonych (7 gr)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli
  • 110 g ciepłej wody
  • skórka z 1 pomarańczy
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • cukier do obsypania gotowych pączków

Sposób przygotowania:
Jeśli mamy świeże drożdże – rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki z drożdżami oprócz 1 jajka. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy jajko. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę. Ciasto umieszczamy w naczyniu uprzednio wysmarowanym olejem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przykrywamy ściereczką lub plastikową folią spożywczą. Po 2 godzinach ciasto dzielimy na kawałki i formułujemy pączki (wielkość zależy od naszej preferencji – możemy zrobić małe pączuszki lub większe). Układamy je do ponownego wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.1,5 h. Mają potroić swoją objętość. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia do ok. 170-180 stopni. Pączki smażymy do złocistego koloru, ok. 3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości pączków). Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i po lekkim wystudzeniu obsypujemy cukrem. Pączki można również wypełnić różnymi nadzieniami – najpopularniejsze we Włoszech to krem waniliowy, lub czekoladowy. Takie pączki Włosi często jedzą na śniadanie z gorącym espresso lub cappuccino.

Słodkiego karnawału!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO