Włoskie inspiracje - pączki bomboloni i faworki chiacchiere
Tradycja karnawału pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego i nie bez powodu to właśnie Włochy nazywa się stolicą karnawału. W starożytności Rzymianie świętowali na cześć greckiego boga Dionizosa (Włosi nazwali go Bacco, od łacińskiej nazwy Bacchus) – wino lało się wtedy strumieniami. Obecnie, tradycje karnawałowe są w Italii nadal żywe. Każde miasto i miasteczko trochę inaczej obchodzi to święto. Chyba najpopularniejszy jest karnawał w Wenecji słynący z pięknych, przygotowywanych specjalnie na tę okazję masek. Każdy region Włoch ma swoje przysmaki podczas tego okresu. Włoskie karnawałowe łakocie są bardzo podobne do tego, co jemy w Polsce – również smażone na głębokim tłuszczu faworki (frappe, chiacchiere – istnieje wiele nazw w zależności od regionu i rodzaju), pączki (bomboloni, zeppole, castagnole) i wiele innych. Wszystkie oczywiście bardzo słodkie i kaloryczne – idealnie na ten czas!
Poniżej kilka przepisów z Włoch, stolicy europejskiego karnawału. Smacznego!
Włoskie faworki „chiacchiere”
Składniki:
- 500 gr mąki
- 75 gr słodkiego włoskiego wina Marsala (jeśli nie mamy użyjmy innego alkoholu np. wódki)
- 25 gr cukru
- 25 gr masła
- 3 gr sody oczyszczonej
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia (neutralny w smaku)
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę i sodę. Dodać cukier, jajka, alkohol i sól. Na koniec dodać stopione przestudzone masło. Wymieszać i ręką wyrobić ciasto. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki. Kulę ciasta owinąć folią, włożyć do lodówki na ok 30 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto podzielić na kawałki, rozwałkować na grubość ok. 2 mm (w maszynce, a jeśli nie mamy na zwykłej stolnicy przy pomocy wałka) i wycinać prostokąty przypominające faworki. Można specjalnym nożykiem wycinać różne wzorki i zawijać w przeróżne kształty, żeby faworki nie były płaskie w strukturze. Obsypać mąką, by nie przywarły. Na patelni rozgrzać olej, smażyć faworki partiami aż do zezłocenia – czas w zależności od grubości, jeśli faworki są cienkie wystarczy zaledwie 2 minuty. Gotowe wykładać do odsączenia na talerz pokryty papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Pozwolić by lekko ostygły, na koniec obsypać cukrem pudrem.
Bomboloni – włoskie pączki
Składniki:
- 500 gr mąki
- 75 gr cukru
- 100 gr masła
- 20 gr świeżych drożdży lub opakowanie suszonych (7 gr)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- duża szczypta soli
- 110 g ciepłej wody
- skórka z 1 pomarańczy
- ekstrakt waniliowy lub ziarenka z 1 laski wanilii
- cukier do obsypania gotowych pączków
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy świeże drożdże – rozpuszczamy je w ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki z drożdżami oprócz 1 jajka. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy jajko. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę. Ciasto umieszczamy w naczyniu uprzednio wysmarowanym olejem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto przykrywamy ściereczką lub plastikową folią spożywczą. Po 2 godzinach ciasto dzielimy na kawałki i formułujemy pączki (wielkość zależy od naszej preferencji – możemy zrobić małe pączuszki lub większe). Układamy je do ponownego wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.1,5 h. Mają potroić swoją objętość. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia do ok. 170-180 stopni. Pączki smażymy do złocistego koloru, ok. 3 minuty z każdej strony (w zależności od wielkości pączków). Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i po lekkim wystudzeniu obsypujemy cukrem. Pączki można również wypełnić różnymi nadzieniami – najpopularniejsze we Włoszech to krem waniliowy, lub czekoladowy. Takie pączki Włosi często jedzą na śniadanie z gorącym espresso lub cappuccino.
Słodkiego karnawału!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|