KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 maja 2019

Poznaj fasolę adzuki - co można z niej przyrządzić?

Jej nazwa może powodować zdziwienie. Pochodzi z Azji i jest cennym źródłem białek, błonnika oraz minerałów. Dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety? Poznaj 4 przepisy na dania z fasolą adzuki.

 

Co to jest fasola adzuki?

Fasola adzuki to jeden z sekretów kuchni azjatyckiej. Znana i powszechnie używana jest w krajach Dalekiego Wschodu. Nazywana jest też czerwoną soją. Może stanowić zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej, dzięki czemu zyskuje coraz większe zainteresowanie Europejczyków. W Japonii i Chinach spożywają ją od wieków. Fasola adzuki jest cennym źródłem kwasu foliowego, żelaza, białka, błonnika pokarmowego i wapnia. Wzmacnia organizm. Ma niski indeks glikemiczny, w związku z tym sprawdzi się w diecie osób otyłych oraz diabetyków.

Fasola adzuki ma niewielkie rozmiary, dzięki czemu wymaga krótszego gotowania niż pozostałe rodzaje fasoli. Nie powoduje też wzdęć jak inne rośliny strączkowe. Jest daniem lekkostrawnym, a mnóstwo właściwości korzystnych dla ludzkiego organizmu sprawia, że warto włączyć ją do diety.

Zalety spożywania fasoli adzuki

1. Ułatwia odchudzanie

Niezdrowa i niezrównoważona dieta bogata w tłuszcze jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Jeśli nie jest leczona, może doprowadzić do wystąpienia poważnych chorób cywilizacyjnych.

Fasola adzuki jest świetnym produktem spożywczym, który reguluje przemianę materii, poprawia metabolizm tłuszczy i zmienia je w energię. Jej spożywanie zapewnia uczucie sytości na dłużej.

2. Pozytywnie wpływa na nerki

Fasola adzuki zawiera mnóstwo błonnika oraz silne przeciwutleniacze, dzięki czemu neutralizuje działanie wolnych rodników, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz korzystnie wpływa na pracę nerek.

3. Wzmacnia kości

Wraz z upływem lat w ludzkim organizmie zaczyna brakować wapnia, co może przyczynić się do osteoporozy. Ziarna fasoli adzuki zawierają saponiny i katechiny, które wzmacniają kości, chronią je przed złamaniem czy zwyrodnieniem.

4. Poprawia masę mięśniową

Kubek fasoli adzuki zawiera aż 39 g białka, dzięki czemu to świetny produkt spożywczy dla sportowców. Zmniejsza wiotkość ciała, poprawia masę mięśniową i zapewnia uczucie sytości i energię na długi czas.

5. Obniża poziom cholesterolu i odtruwa wątrobę

Częste spożywanie fasoli adzuki przeciwdziała odkładaniu się złego cholesterolu (LDL) oraz chroni wątrobę przed uszkodzeniem i stanem zapalnym. Obniża poziom cholesterolu we krwi.

6. Wpływa na kondycję serca

Zwartość kwasu foliowego, antyoksydantów, polifenoli, witaminy B i potasu sprawia, że dieta z zawartością fasoli adzuki poprawia kondycję serca. Zmniejsza nadciśnienie i rozluźnia naczynia krwionośne. Reguluje pracę serca i sprawdza się w profilaktyce chorób układu krążenia.

7. Idealna dla kobiet w ciąży

Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, czyli jednej z najważniejszych witamin dla kobiet w ciąży, która wpływa na rozwijanie się płodu. Jest też źródłem cennych mikroelementów takich jak żelazo, mangan czy fosfor dlatego zapobiega anemii.

8. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy

Duża zawartość błonnika pokarmowego wpływa na poprawę pracy układu trawiennego. Błonnik stymuluje ruch perystaltyczny, usuwa zalegające i niestrawione treści pokarmowe. A w efekcie ułatwia dostarczanie składników odżywczych z pożywienia. Warto jeść fasolę adzuki, by wyeliminować zaparcia, wzdęcia, biegunkę czy inne dolegliwości oraz schorzenia układu pokarmowego.

9. Zapobiega cukrzycy

Reguluje ilość insuliny we krwi, a w efekcie obniża poziom cukru we krwi. Z tego względu jest świetnym produktem w diecie zapobiegającej i leczącej objawy cukrzycy.

4 przepisy na pyszne dania z fasolą adzuki

Zupa warzywna z fasolą adzuki

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże selery naciowe
  • 1 żółta cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gramy grzybów
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 szklanki małych różyczek kalafiora
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki fasoli adzuki
  • sól i pieprz
  • szczyptę ziół: rozmarynu, estragonu, tymianku i lubczyku
  • jogurt naturalny i odrobina bazylii do dekoracji

 

Przygotowanie zupy warzywnej z fasolą adzuki krok po kroku

Obierz i pokrój w kostkę marchew, seler, cebulę, czosnek. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj czosnek i chwilę przesmaż, a następnie dodaj pokrojoną marchew i seler. Po chwili dodaj ziemniaki, kalafior, grzyby i smaż 3 minuty. Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. A następnie wsyp fasolę adzuki i gotuj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego, posyp posiekanymi listkami bazylii. Zupę można zjadać z ulubionym pieczywem.

 

Gulasz z fasolą adzuki

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli adzuki
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 400 g wołowiny bez kości
  • 300 g suszonych borowików
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szklanki rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

 

Jak przygotować gulasz z fasolą adzuki?

Fasolę adzuki umieść w dużym garnku i zalej wodą. Odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź fasolę i przesyp do średniego garnka. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 30 minut, aż fasola będzie miękka. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.

Namocz we wrzątku borowiki i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź grzyby i pokrój na mniejsze kawałki, a wody nie wylewaj, odstaw ją na bok. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, po chwili dodaj pokrojony czosnek. Smaż 2 minuty, a następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podsmaż na złoty kolor. Na patelnie dodaj koncentrat pomidorowy. Wlej rosół i wodę od grzybów. Dodaj borowiki oraz pokrojoną marchew i pietruszkę, gotuj kilka minut. Do sosu dodaj ugotowaną soczewicę i fasolę adzuki. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

 

Wegańskie kotleciki z fasolą adzuki

Składniki:

  • 0,5 dużej cebuli
  • 0,5 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże marchewki
  • 1,5 filiżanki gotowanej komosy ryżowej
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki ugotowanego siemienia lnianego

 

Jak przygotować wegańskie kotleciki?


Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. Do dużej miski wsyp ugotowaną komosę ryżową i fasolę adzuki, dodaj posiekany czosnek, startą marchew, zioła, sól i pieprz, musztardę i siemię lniane. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Formuj małe kotleciki. Smaż je do zarumienienia z każdej strony. Jako dodatek do wegańskich kotlecików świetnie sprawdzi się ulubiona surówka.

 

Czekoladowe brownie z fasolą adzuki

Składniki:

  • 1,25 szklanki ugotowanej fasoli adzuki
  • 100 g daktyli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 0,5 gorzkiej czekolady

 

Jak przygotować pyszne ciasto brownie z fasolą adzuki?

Drobno pokrojone daktyle wrzuć do miski, dodaj fasolę adzuki i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajka, olej, ekstrakt waniliowy i kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Gładkie i płynne ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź i polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione