KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
18 stycznia 2019

Czy warto wzbogacić dietę w owczy ser? Mamy ciekawe propozycje kulinarne

Owczy ser charakteryzuje się specyficznym zapachem i aromatem. Warto jednak wiedzieć, że jest cennym źródłem składników odżywczych dla organizmu. Ale czy owczy ser jest zdrowszy niż inne rodzaje sera?

Co to jest owczy ser?

Jest wiele rodzajów sera, które wytwarzane są z mleka owczego. Można wśród nich wymienić: bundz, oscypek, fetę czy ser lipski, zgorzelecki lub erywański.

Mleko owcze jest jeszcze niedocenianym skarbem. Jest najlepszym surowcem do przygotowania wartościowego sera z mnóstwem substancji odżywczych. Charakteryzuje je słodko-orzechowy smak. Mleko owcze zawiera więcej witamin, aminokwasów i składników mineralnych niż mleko kozie i krowie. 

Sery z mleka owczego są źródłem kwasu tłuszczowego omega-3, dzięki czemu mogą obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi oraz obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Zawartość kwasu linolowego wspomaga układ odpornościowy oraz działa przeciwmiażdżycowo.

Dlaczego warto sięgać po owcze sery?

Poza wykwintnym smakiem i swoistym zapachem jego spożywanie korzystnie wpływa na organizm. Mleko owcze zawiera niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy A, B, D i E. Czy wiesz, że zawiera ono aż 3 razy więcej białka niż mleko kozie lub krowie? W związku z dużą zawartością składników odżywczych mogą je pić niemowlęta i kobiety karmiące. Również poziom wapnia jest dwukrotnie większy niż w mleku krowim. Ponadto zawiera więcej witaminy A i D oraz większą ilość potasu niż mleko kozie i krowie.

Sery owcze zawierają mniej tłuszczu, a więcej witamin i minerałów. Są łatwiejsze do strawienia. To świetny probiotyk, który dobroczynnie oddziałuję na florę bakteryjną jelit. A w ten sposób wzmacnia odporność i przyczynia się do poprawy stanu zdrowia.

Przepisy z serem owczym 

Naleśniki z cukinią i owczym serem

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 szklanka sera owczego
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Jak przygotować naleśniki z cukinią i owczym serem krok po kroku?

Najpierw obierz cukinię ze skóry. Przekrój ją wzdłuż i wydrąż miąższ z pestkami. Zetrzyj cukinię na tarce. Dodaj 1/4 łyżeczki soli i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie delikatnie odciśnij powstały sok. A startą cukinię włóż do miski. Posiekaj koperek i natkę pietruszki. Dodaj je do cukinii. Wbij jajko, dodaj starty na tarce lub drobno pokrojony owczy ser. Do miski wsyp mąkę, cukier i drożdże w proszku. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni kładź łyżką ciasto formując cienkie naleśniki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Danie to smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podawać z sosem pieczarkowym bądź gulaszowym, jak i z odrobiną kwaśnej śmietany czy sosem czosnkowym.

 

Strudel z owczym serem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki letniej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 400 g szpinaku
  • 165 g sera owczego
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • posiekane orzechy laskowe
  • 2 gałązki natki pietruszki.

Jak przygotować smaczny strudel z serem owczym krok po kroku?

Najpierw przygotuj ciasto. W dużej misce połącz suche składniki, dobrze je wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i wodę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. Obierz i drobno pokrój cebulę. Podsmaż ją na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj szpinak. Smaż kilka minut, by nadzienie nie było wodniste. Następnie dodaj starty na tarce owczy ser. Zdejmij z ognia, aby nadzienie ostygło.

Teraz rozwałkuj ciasto. Nałóż nadzienie i zwiń strudel. Przełóż do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut, a następnie posmaruj odrobiną masła i włóż do piekarnika jeszcze na 10 minut. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami i udekoruj natką pietruszki.

 

Makaron z owczym serem

Składniki:

  • makaron typu rurki,
  • 100 g sera owczego,
  • 100 g podsmażonego boczku,
  • świeża bazylia,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • kilka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek, gotujemy makaron. Kiedy boczek będzie prawie gotowy dokładamy pokruszony owczy ser, garść posiekanej bazylii i pomidorki koktajlowe. Chwilę dusimy, po czym dodajemy starty żółty ser i ugotowany makaron, mieszamy, aż żółty ser się lekko rozpuści. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 15 min. Gotowe - smacznego!

Oryginalny, a zarazem wykwintny smak owczego sera w zaprezentowanych przepisach z pewnością przypadnie Wam do gustu. Spróbujcie koniecznie!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • ODR Bratoszewice
  • WDR
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie