KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Metoda gotowania potraw sous vide - na czym polega?

Opublikowano 14.01.2019 r.
Profesjonalni kucharze oraz wielbiciele zdrowych i smacznych posiłków od lat zachwycają się potrawami gotowanymi "w próżni". Na czym to polega? Jakie są zalety przygotowywania potraw metodą sous vide? Dowiedz się więcej o tej technice gotowania!

Czym jest sous vide?

Sous vide jest to metoda próżniowego gotowania potraw. Nazwa ta pochodzi z języka francuskiego i oznacza „w próżni”. Żywność przyrządzana tym sposobem jest szczelnie zamknięta w plastikowej torebce próżniowej i gotowana jest w kąpieli wodnej lub parowej. Czas gotowania potraw metodą sous vide wynosi od 1 do nawet 48 godzin. W zależności od rodzaju pożywienia należy ustawić inną temperaturę gotowania. Dania przygotowane w tej sposób zachowują składniki odżywcze, naturalny smak oraz wysoką jakość.


Dlaczego warto gotować metodą sous vide?

Podczas gotowania metodą sous vide precyzyjnie dostosowuje się temperaturę do danej potrawy. Dzięki temu dania są smaczne i zdrowe. Eliminujemy problem przypalenia czy podania jedzenia bez smaku lub niedogotowanego w środku. Ze względu na precyzyjną kontrolę temperatury, przygotowywanie potraw techniką sous vide zapewnia mnóstwo korzyści:

  • żywność zachowuje odpowiednią konsystencję;
  • świetnie wpływa na smak – jedzenie jest soczyste, miękkie i delikatne;
  • nie zmniejsza mięsa tak bardzo, jak tradycyjne gotowanie lub smażenie;
  • zawsze dogotowane i pyszne posiłki;
  • przedłuża okres przydatności do spożycia;
  •  jedzenie chronione jest przed dostępem powietrza, a to pozwala je dłużej przechowywać bez zepsucia;
  • zachowuje witaminy i mikroelementy;
  • zatrzymuje naturalne soki w potrawie (nie rozpuszcza ich w wodzie);
  • zmniejsza zużycie ziół i przypraw;
  • pozostawia czystą kuchnię;
  • brak zapachu gotowanych potraw;
  • nie trzeba pilnować gotowanego w ten sposób pożywienia, zatem możemy czas zarezerwowany na gotowanie przeznaczyć na inne przyjemności.


Czego potrzebuję, by rozpocząć gotowanie metodą sous vide?

1. Urządzenie do gotowania próżniowego lub cyrkulator do gotowania sous vide. Cyrkulator jest to urządzenie małych rozmiarów, które przyczepiamy do ściany garnka.

2. Urządzenie do pakowania próżniowego zwane także zgrzewarką do folii.

W jakiej temperaturze przygotowujemy poszczególne dania metodą sus vide?

Warto pamiętać, że każdy rodzaj żywności należy przygotowywać w odpowiedniej temperaturze. I tak dla zachowania zdrowotnych i smakowych właściwości potraw należy gotować je:

  • ryby (50–60°C)
  • drób (65–71°C)
  • filet z kurczaka (60–66°C)
  • warzywa (80–85°C)
  • wieprzowina (52–68°C)
  • cielęcina (65–68 °C)
  • wołowina średnio krwista (54–59°C)
  • wołowina średnio wysmażona (60–63°C)

Czas gotowania potraw techniką sous vide

To kwestia, która odstrasza wielu zainteresowanych tym sposobem przyrządzania jedzenia. Jeśli przygotowujemy dania w sposób tradycyjny, wówczas zbyt długie gotowanie może doprowadzić do utraty ważnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Natomiast w przypadku gotowania sposobem sous vide zachowamy wszystkie walory przygotowywanej żywności i nie doprowadzimy do jej zepsucia.

  • Ryby i kurczak od 30 minut do 5 godzin
  • Wołowina od 45 minut do 24 godzin
  • Wieprzowina około 1-8 godzin

Zalety gotowania metodą sous vide

1. Jest to świetna metoda przedłużania okresu przydatności potraw. W związku z tym, że potrawa jest szczelnie zamknięta w woreczku próżniowym, nie dociera do niej powietrze, zatem nie ma możliwości jej zepsucia.

2. Smaczniejsze posiłki o naturalnym smaku. Pozwala to wykorzystać mniej przypraw. Aromat pożywienia zamknięty jest w worku, dzięki czemu danie przygotowane w ten sposób jest aromatyczne, a w naszej kuchni nie unoszą się różnorodne zapachy.

3. Dania zachowują wartości odżywcze oraz witaminy i minerały, a dzięki temu są zdrowsze. Podczas tradycyjnego gotowania wiele z witamin i minerałów jest niszczonych poprzez wysoką temperaturę.

4. Mięso przygotowywane w ten sposób nie zmniejszy swojej objętości.

5. Podczas przygotowywania jedzenia w sposób tradycyjny część aromatów pochodzących z mięsa lub warzyw "rozpływa się" w wodzie. Natomiast jedzenie przygotowywane techniką Sous Vide jest nasycone tymi aromatami.

Początkowo dania przygotowywane metodą sous vide były dostępne jedynie w restauracjach. Jednak aktualnie ta metoda zdrowego gotowania znajduje coraz więcej zwolenników, którzy używają jej do przygotowywania pysznych dań w zaciszu własnej kuchni. Sous vide to sposób na aromatyczne i delikatne jedzenie o wyrafinowanym smaku. Warto podkreślić, że przyrządzane w ten sposób mięso nie posiada chrupiącej skórki, którą znamy z tradycyjnego smażenia lub zapiekania w piekarniku.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO