KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 stycznia 2019

Olej arachidowy w kuchni i kosmetyce

Sklepowe półki wypełnione są mnóstwem olejów spożywczych, które z powodzeniem możemy wybrać zarówno do gotowania, jak i do celów kosmetycznych. Co przemawia za olejem arachidowym? Poznaj jego właściwości i sposoby wykorzystania.

Co to jest olej arachidowy?

Olej arachidowy ze względu na właściwości zdrowotne jest chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Otrzymywany jest z orzeszków ziemnych, czyli nasion rośliny orzachy podziemnej. Warto sięgać po ten tłoczony na zimno olej, ponieważ charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem i zapachem oraz przejrzystym żółtawym kolorem. Jest źródłem kwasu linolowego, kwasu arachidowego, kwasu olejowego, kwasu palmitynowego oraz witamin i składników mineralnych. To cenne źródło fitosteroli, przeciwutleniaczy, witaminy E oraz skwalenu. Warto dodać, że wykazuje dużą odporność na ciepło.


Do czego używać oleju arachidowego?

Olej z orzeszków ziemnych ze względu na wysoką temperaturę dymienia może być wykorzystywany do smażenia. Doskonale sprawdza się także jako składnik sałatek, sosów czy majonezu. W Indiach wykorzystuje się go, by tworzyć wegańskie masło vanaspati. Doskonale sprawdza się również jako domowy kosmetyk.


Właściwości oleju z orzeszków ziemnych

1. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy

Duża zawartość witaminy E, czyli naturalnego antyoksydantu sprawia, że olej ten zmniejsza szkody wyrządzone przez wolne rodniki w organizmie oraz przeciwdziała występowaniu chorób serca. Jest cennym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

2. Wzmacnia odporność organizmu

Jest cennym źródłem antyoksydantów oraz nasyca organizm dobroczynnymi składnikami, a także wzmacnia jego odporność.

3. Zapobiega cukrzycy typu B

Zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych w oleju arachidowym reguluje wydzielanie insuliny we krwi. Spożywanie oleju arachidowego reguluje produkcję insuliny w trzustce. A w efekcie obniża poziom glukozy we krwi.

4. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe

Zawarte w oleju arachidowym sterole roślinne takie jak beta-sitosterol, kampesterol i stygmasterol wykazują właściwości zapobiegające występowaniu nowotworów.

5. Przeciwdziała zaparciom

Warto włączyć go do codziennej diety, ponieważ pobudza ruchy perystaltyczne jelit oraz reguluje pracę układu trawienia.

6. Zatrzymuje oznaki starzenia

Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że olej z orzeszków ziemnych doskonale sprawdza się jako domowy kosmetyk. Delikatnie napina skórę, zmniejsza widoczność drobnych linii i zmarszczek oraz odmładza.

7. Nawilża suchą skórę

Jest kojąco-natłuszczającym antidotum, które sprawdzi się w codziennej pielęgnacji nawet najbardziej zniszczonej, przesuszonej i wymagającej intensywnego nawilżania skóry. Wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka oraz zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci. Polecany jest także do pielęgnacji cery problematycznej, łuszczącej się oraz z egzemą.

8. Pobudza włosy do wzrostu

Kwasy tłuszczowe i witamina E dobroczynnie wpływają na porost włosów. Olej arachidowy chroni przed utratą zawartych w nich białek, dzięki czemu pogrubia i nawilża kosmyki. Naprawia zniszczone włosy i rozdwojone końcówki.

9. Koi skórę głowy 

Przeciwdziała swędzeniu skóry głowy, eliminuje łupież oraz łuszczycę skóry głowy. Wystarczy raz w tygodniu wsmarować olej arachidowy w skórę głowy, a następnie umyć włosy delikatnym szamponem.

10. Łagodzi bóle stawów

Olej arachidowy należy aplikować bezpośrednio na skórę i wmasować. Ekspresowo wnika przez naskórek, zmniejsza stany zapalne i ból. W związku z tym sprawdza się także jako składnik kosmetyków leczniczych, których zadaniem jest wspomaganie leczenia bólu mięśni i stawów oraz reumatyzmu.

Uwaga olej arachidowy może uczulać!

Jednym z najbardziej alergizujących produktów spożywczych są orzeszki ziemne. Ich zawartość w żywności może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet do śmierci. Zatem w przypadku osób uczulonych na orzeszki ziemne, zamiast oleju arachidowego tłoczonego na zimno, lepiej wybierać rafinowany olej arachidowy, który ze względu na usunięte białka, nie działa alergizująco.

Duża zawartość kwasów tłuszczowych w oleju arachidowym sprawia, że jest on jednym z olejów spożywczych, które doskonale sprawdzą się w kuchni oraz w codziennych rytuałach kosmetycznych. Jak widać, warto używać oleju z orzechów ziemnych zarówno do gotowania, jak i zewnętrznie, jako domowy kosmetyk.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione