Oryginalna szarlotka – rewelacyjne wersje popularnego ciasta, o których nie mieliście pojęcia!
Szarlotka w słoiku (2 porcje)
Składniki:
- 8 herbatników,
- 2 duże jabłka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka masła,
- serek mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- płatki migdałów do dekoracji.
Herbatniki kruszymy i przesypujemy do ozdobnych słoiczków. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem – smażymy aż jabłka będą odpowiednio miękkie. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone, cukier puder i dalej chwilę ubijamy.
Na pokruszone herbatniki kładziemy krem, a następnie jabłka. Możemy dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.
Szarlotkowe smoothie
Składniki:
- 2 jabłka (mogą też być pieczone),
- 1 banan,
- 3 suszone daktyle,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki startego imbiru.
Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę i pyszne smoothie gotowe!
Naleśniki a’ la szarlotka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 jaja,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka,
- 3-4 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu.
Smażymy naleśniki. Na naleśnika kładziemy masę jabłkową, dowolnie zawijamy. Możemy udekorować jeszcze bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Błyskawiczna szarlotka z ciasta francuskiego
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 2 duże jabłka,
- 3 łyżki konfitury morelowej,
- cynamon.
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Smarujemy konfiturą morelową, kładziemy cienkie plasterki jabłek, delikatnie posypujemy je cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.
I jak, podobają Wam się takie wersje popularnej szarlotki? Kiedy nie mamy czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta, to warto poeksperymentować z szarlotką w oryginalnych wersjach. Smak jabłek również wyjątkowy ;-)
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|