KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
20 stycznia 2019

Oryginalna szarlotka – rewelacyjne wersje popularnego ciasta, o których nie mieliście pojęcia!

Szarlotkę uwielbi niemal każdy z nas. Zwykle kojarzy nam się z kruchym ciastem i aromatycznymi jabłkami z cynamonem. Dziś chcemy jednak zaproponować Wam szarlotkę w nowych, oryginalnych odsłonach. Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy!

Szarlotka w słoiku (2 porcje)

Składniki:

  • 8 herbatników,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • serek mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Herbatniki kruszymy i przesypujemy do ozdobnych słoiczków. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy je cukrem i cynamonem – smażymy aż jabłka będą odpowiednio miękkie. Śmietankę ubijamy  na sztywno, następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone, cukier puder i dalej chwilę ubijamy.

Na pokruszone herbatniki kładziemy krem, a następnie jabłka. Możemy dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi. 


Szarlotkowe smoothie

Składniki:

  • 2 jabłka (mogą też być pieczone),
  • 1 banan,
  • 3 suszone daktyle,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki startego imbiru.

Wszystkie składniki blendujemy na gładką, jednolitą masę i pyszne smoothie gotowe!

 

Naleśniki a’ la szarlotka

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.

Smażymy naleśniki. Na naleśnika kładziemy masę jabłkową, dowolnie zawijamy. Możemy udekorować jeszcze bitą śmietaną lub cukrem pudrem. 

 

Błyskawiczna szarlotka z ciasta francuskiego

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • 2 duże jabłka,
  • 3 łyżki konfitury morelowej,
  • cynamon.

Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Smarujemy konfiturą morelową, kładziemy cienkie plasterki jabłek, delikatnie posypujemy je cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut. 

 

I jak, podobają Wam się takie wersje popularnej szarlotki? Kiedy nie mamy czasu na pieczenie tradycyjnego ciasta, to warto poeksperymentować z szarlotką w oryginalnych wersjach. Smak jabłek również wyjątkowy ;-) 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione