Czy pestycydy mogą niszczyć węch i wzrok rolników?

Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przeprowadzili badaniu z udziałem 11 200 farmerów z USA. Obserwacje trwały ponad 20 lat. W momencie rozpoczęcia badań około 16 proc. uczestników doświadczyło silnej ekspozycji na pestycydy (np. wylania dużej ilości pestycydu na część ciała).
Jak wykazały badania, u osób, które doświadczyły intensywnego kontaktu z pestycydami po dwudziestu latach o 50 proc. częściej występowały problemy z węchem. Duże znaczenie miał także okres, który upłynął od kontaktu z pestycydami do umycia się. Rolnicy, którzy umyli się w ciągu trzech godzin od ekspozycji na działanie pestycydów byli o 40 proc. bardziej narażeni na zaburzenia węchu w porównaniu z osobami, które nie miały tak intensywnego kontaktu z chemikaliami.
Naukowcy zbadali także przyczyny pogorszenia wzroku wśród rolników.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych - czytamy w analizie badania. - Niewiele badań zbadało jego związek z neurotoksynami środowiskowymi. W poprzednich badaniach przekrojowych odkryliśmy związek między stosowaniem pestycydów a degeneracją siatkówki u rolników.
Wyniki badań potwierdziły, że ekspozycje na określone pestycydy mogą wpływać na ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
W tym doświadczeniu wykorzystano badania na ponad 52 tysiącami rolników i ponad 34 tysiącami ich współmałżonków, którzy prowadzili gospodarstwa między 1993 i 1997 rokiem w stanie Iowa i Południowa Karolina.
Niektóre z wcześniejszych badań wskazywały na związek ekspozycji na pestycydy takze z podwyższonym ryzykiem choroby Parkinsona i demencji - informuje dr Honglei Chen, autor badań.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|