KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 stycznia 2019

Wszystko na temat przeprowadzania kastracji u prosiąt

Trzy najważniejsze światowe regiony produkcji wieprzowiny to Chiny, Unia Europejska i USA. Samce prosiąt urodzonych w tych krajach poddaje się kastracji jeszcze przed ukończeniem pierwszego tygodnia życia. Zabieg ten w Polsce można robić bez uśmierzania bólu. Jak to jednak wykonać sprawnie i we właściwy sposób? Przeczytaj wszystko na temat właściwego przeprowadzania kastracji u prosiąt.

Prawo polskie i unijne, do 7 dnia życia prosiąt pozwala jeszcze na kastrację bez znieczulenia. Zabieg ten jest jednak dyskusyjny ze względu na ból i dobrostan zwierząt. Dlatego muszą wykonywać go wyłącznie osoby doświadczone. Niewłaściwie zrobiona kastracja prosiąt może skutkować rozwojem infekcji i powikłań chorobowych, a nawet upadkami. U tak młodych zwierząt (do 7 dnia życia), wprawnie zrobiona i szybka kastracja niweluje ból do minimum. Zwykle jednocześnie przycina się też wtedy ogonki. Jeśli jednak nie ma doświadczonej osoby, wtedy należy koniecznie skorzystać z pomocy specjalisty. Uwaga jednak, bo przy kastracji po 7 dniu życia, u warchlaka lub młodego knura zgodnie z prawem musi to już robić wyłącznie lekarz lub technik weterynarii, ponieważ w tym wieku prawo polskie (zasady wzajemnej zgodności) wymaga już podania znieczulenia. Wszystkie zabiegi nie będące zabiegami zootechnicznymi, mogą wykonywać tylko osoby posiadające wyłącznie takie kwalifikacje. Starsze osobniki czują już wtedy większy ból i nie wolno kastrować ich bez znieczulenia. Raport PIGCAS podaje, że Polsce średni wiek prosiąt w dniu kastracji wynosi 12 dni.

Z kastracji u prosiąt nie można rezygnować. Dlaczego?

Jest ku temu kilka ważnych powodów. Kastracja prosiąt zmniejsza agresję i niechciane nieplanowane krycia (zapobiegania nieplanowanym ciążom). Wraz z osiągnięciem wieku i dojrzałości płciowej, knury stają się bardziej agresywne i trudniejsze w obsłudze, a omawiany zabieg tłumi ich samcze hormony i wynikającą z tego agresywną nadpobudliwość. Mięso kastratów jest ponadto bardziej kruche od mięsa knurów. Kastracja u prosiąt zmniejsza też prawdopodobieństwo wystąpienia nieprzyjemnego samczego zapachu i smaku w mięsie po uboju. Defekt ten występuje w tuszach dojrzewających i starszych samców ze względu na obecność feromonu męskiego androsteronu oraz skatolu, silnie pachnącego związku aminowego wytwarzanego w jelitach knurów. Androstenon jest steroidem wytwarzanym przez jądra i koncentruje się w gruczołach ślinowych, gdzie przekształca się w feromon inicjujący zachowania seksualne u loszek w czasie kojarzenia. Androstenon i skatol osadzają się na koniec w tkance tłuszczowej, skąd uwalniają się podczas gotowania, dając wspomniany nieprzyjemny smak.

Właściwe przeprowadzanie kastracji u prosiąt

Absolutnie nie warto oszczędzać na zabiegu kastracji i najlepiej powierzyć ją lekarzowi lub technikowi weterynarii. Jeśli jednak mamy doświadczonego pracownika w tym względzie (np. dyplomowanego zootechnika) lub sami jesteśmy takim fachowcem, kastrację u prosiąt do 7 dnia życia należy robić wg poniższych zasad. Wymagana jest przede wszystkim wysoka staranność i precyzja oraz higiena tego typu prac wykonywanych przy prosiętach, bo od tego w dużej mierze zależą późniejsze wyniki w ich odchowie. Brak praktyki i odpowiedniej dezynfekcji może skutkować infekcją i powikłaniami prowadzącymi do chorób, a nierzadko nawet upadków. Specjaliści radzą ponadto, by kastrację prosiąt wykonywać możliwie szybko, już w 2-3 dniu życia. Kastrację prosiąt wykonuje się metodą krwawą - skalpelem lub metodami bezkrwawymi, czyli chemicznie, krótszym tuczem lub przy użyciu kleszczy, emaskulatora i elstratora. Kleszcze i emaskulator miażdżą naczynia krwionośne i nasieniowody, unieczynniając je. Z kolei za pomocą elastratora zakłada się na worek mosznowy specjalne gumowe krążki, wyłączając całe jądra z użytku. Najczęściej jednak kastracja prosiąt wygląda tak, ze osoby ją robiące wyciskają i wyrywają im jądra, by zaoszczędzić dodatkowe koszty znieczulenia.

Uwaga! Na koniec warto też pamiętać, by kastrację prosiąt robić zgodnie z przepisami, co jest szczególnie ważne dla hodowców starających się o tzw. „zwierzęce” dopłaty z UE. Specjalna grupa robocza ds. kastracji Komisji Europejskiej rekomendowała, by kontrowersyjną etycznie chirurgiczną kastrację świń wyeliminować w 2017 r. Zaleca się więc alternatywną kastrację chemiczną specjalnymi szczepionkami immunologicznymi uwalniającymi gonadotropiny, wstrzykiwanymi w szyję. Zmniejsza to wytwarzanie hormonów płciowych i poprawia metabolizm skatoli. Metoda ta eliminuje ból, podwyższa żerność i współczynnik wykorzystania u knurów. Jest jednak droższa, a knury zachowują pierwotny instynkt. Hodowca może też jednak skrócić tucz świń na niższej masie przed dojrzałością płciową (metoda najprostsza).

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione