KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 sierpnia 2019

Wasabi - co to jest, jak to jeść?

Chrzan japoński, popularnie zwany wasabi to znana od wieków w krajach Azjatyckich, najdroższa i jedna z najmocniejszych, przypraw na świecie. Dlaczego zyskała taką popularność? Co sprawiło, że dziś wasabi znane jest na całym świecie? 

Co to jest wasabi?

Wasabia japońska jest to roślina kapustowata, która naturalnie rośnie w krajach azjatyckich. Charakteryzuje się ostrym smakiem ze względu na zawartość synigryny. Wasabi to przyprawa niezbędna do przygotowania sushi, która jest z powodzeniem wykorzystywania także do innych dań kuchni azjatyckiej. Chrzan japoński jest uznawany za roślinę leczniczą. To wieloletnia bylina, każda jej część w Japonii jest wykorzystywana do celów kulinarnych. Jednak najcenniejszym jej surowcem jest kłącze, przypominające nasz polski chrzan. Jest to roślina, która rośnie w górskich strumieniach, a jej uprawa jest bardzo kosztowna. Wasabi jest bowiem jedną z najdroższych przypraw na świecie. Nadaje daniom wyjątkowego smaku oraz wykazuje właściwości zdrowotne. 

Właściwości lecznicze wasabi

Ostra japońska przyprawa jest cennym źródłem witamin A, B i C oraz potasu i wapnia. Reguluje procesy trawienia, wzmacnia wzrok oraz poprawia odporność organizmu. Warto podkreślić, że wasabi wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, bakteriobójcze oraz przyspiesza usuwanie składników toksycznych z organizmu. Wspomaga odchudzanie, oczyszcza jelita oraz, ze względu na zawartość błonnika pokarmowego, eliminuje wzdęcia, zaparcia czy odbijanie po posiłkach. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Stanowi naturalną substancję dezynfekującą. Odmładza, neutralizuje działanie wolnych rodników, poprawia krążenie krwi. Zmniejsza przeziębienie i alergię oraz zapobiega zatruciom pokarmowym.

Jak zrobić pastę wasabi krok po kroku?

Wybierz świeże i jędrne kłącze wasabi. Usuń wszystkie liście, które mogą być świetnym dodatkiem do sałatki. Umyj kłącze wasabi i osusz. Zetrzyj korzeń chrzanu japońskiego na tarce i używaj do przyprawiania dań. W ten sposób przygotowaną pastę wasabi możesz wykorzystywać przez kilka dni. Przechowuj ją w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Sałatka z awokado i wasabi

Składniki:

  • 1 owoc awokado
  • 1 opakowanie mix sałat 400 g
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 6 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżki ulubionych kiełków
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z awokado i wasabi krok po kroku?

Owoc awokado obrać ze skórki. Przekroić na pół i wyjąć pestkę. A następnie pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na 8 części. Rzodkiewkę umyć, osuszyć i zetrzeć w plastry. Opakowanie mixu sałat wyłożyć do dużej miski, przyprawić solą i pieprzem. Przygotować sos. W tym celu połączyć: oliwę z oliwek, sos sojowy, wasabi i wymieszać w blenderze do uzyskania jednokolorowego sosu. Awokado, pomidory i rzodkiewkę ułożyć na sałacie, polać sosem i dobrze wymieszać. Danie posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, orzechami, kiełkami słonecznika i sezamem.

Aromatyczny filet z wasabi

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka pasty wasali
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Jak przygotować aromatyczny filet z kurczaka z wasabi?

Filet umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kości. Pokroić na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty. Polać marynatą filety z kurczaka i włożyć na noc do lodówki. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni. Filet doskonale smakuje z ziemniakami bądź ryżem i ulubioną surówką.

Jak wiadomo, popularnym daniem w Japonii są surowe ryby i owoce morza, czyli sushi oraz sashimi. Kłącze wasabi ściera się i tworzy pastę, która jest świetnym dodatkiem. Pasta z wasabi podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, jednak jak widać, ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Może i Wy dacie skusić się na wasabi? 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione