KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Wasabi - co to jest, jak to jeść?

Opublikowano 23.01.2019 r.
Chrzan japoński popularnie zwany wasabi jest znaną od wieków w krajach Azjatyckich rośliną. Stanowi najdroższą i jedną z najmocniejszych przypraw na świecie. Dlaczego zyskała taką popularność? Co sprawiło, że dziś chrzan japoński znany jest na całym świecie?

wasabi

Co to jest wasabi?

Wasabia japońska to roślina kapustowata, która naturalnie rośnie w krajach azjatyckich. Charakteryzuje się ostrym smakiem ze względu na zawartość synigryny. Wasabi to przyprawa niezbędna do przygotowania sushi. Z powodzeniem wykorzystuję się ją także do innych dań kuchni azjatyckiej. Chrzan japoński uznaje się za roślinę leczniczą. To wieloletnia bylina, której każda część w Japonii jest wykorzystywana do celów kulinarnych. Jednak najcenniejszym jej surowcem jest kłącze, przypominające nasz polski chrzan. To roślina, która rośnie w górskich strumieniach, a jej uprawa jest bardzo kosztowna. Chrzan japoński jest bowiem jedną z najdroższych przypraw na świecie. Nadaje daniom wyjątkowego smaku oraz wykazuje właściwości zdrowotne.

Właściwości lecznicze wasabi

Ostra japońska przyprawa jest cennym źródłem witamin A, B i C oraz potasu i wapnia. Reguluje procesy trawienia, wzmacnia wzrok oraz poprawia odporność organizmu. Warto podkreślić, że wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, bakteriobójcze oraz przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Wspomaga odchudzanie, oczyszcza jelita. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego, eliminuje wzdęcia, zaparcia czy odbijanie po posiłkach. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Stanowi naturalną substancję dezynfekującą. Odmładza, neutralizuje działanie wolnych rodników, poprawia krążenie krwi. Zmniejsza przeziębienie i alergię oraz zapobiega zatruciom pokarmowym.

Jak zrobić pastę wasabi krok po kroku?

pasta wasabi

Wybierz świeże i jędrne kłącze wasabi. Usuń wszystkie liście, które mogą być świetnym dodatkiem do sałatki. Umyj kłącze wasabi i osusz. Zetrzyj korzeń chrzanu japońskiego na tarce i używaj do przyprawiania dań. W ten sposób przygotowaną pastę możesz wykorzystywać przez kilka dni. Przechowuj ją w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Sałatka z awokado i wasabi

Składniki:

  • 1 owoc awokado
  • 1 opakowanie miks sałat 400 g
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 6 rzodkiewek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka chrzanu japońskiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 2 łyżki ulubionych kiełków
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z awokado i wasabi krok po kroku?

Owoc awokado obrać ze skórki. Przekroić na pół i wyjąć pestkę. Następnie pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na 8 części. Rzodkiewkę umyć, osuszyć i zetrzeć w plastry. Opakowanie miksu sałat wyłożyć do dużej miski, przyprawić solą i pieprzem. Przygotować sos. W tym celu połączyć: oliwę z oliwek, sos sojowy, chrzan japoński. Wymieszać w blenderze do uzyskania jednokolorowego sosu. Awokado, pomidory i rzodkiewkę ułożyć na sałacie, polać sosem i dobrze wymieszać. Danie posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, orzechami, kiełkami słonecznika i sezamem.

Aromatyczny filet z wasabi

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka pasty z chrzanu japońskiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Jak przygotować aromatyczny filet z kurczaka z wasabi?

Filet umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kości. Pokroić na mniejsze kawałki. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty. Polać marynatą filety z kurczaka i włożyć na noc do lodówki. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni. Filet doskonale smakuje z ziemniakami bądź ryżem i ulubioną surówką.

Jak wiadomo, popularnym daniem w Japonii są surowe ryby i owoce morza, czyli sushi oraz sashimi. Kłącze wasabi ściera się i tworzy pastę, która jest świetnym dodatkiem. Pasta podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, jednak jak widać, ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Może i Wy dacie skusić się na wasabi?

POWIĄZANE TEMATY:chrzan japońskiwasabi
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO