KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 sierpnia 2019

Acerola - czy naprawdę taka niesamowita i zdrowa?

Z pewnością słyszeliście już niejednokrotnie o niesamowitych właściwościach zdrowotnych aceroli. Co to jest acerola, do czego ją wykorzystać i czy rzeczywiście jest taka niesamowita? Poznaj prawdy i mity o aceroli. 

Co to jest acerola?

Acerola to krzew lub małe drzewko z pysznymi owocami przypominającymi wiśnie. Zwana jest też wiśnią z Barbados. Niewielkie owoce są orzeźwiające i kwaskowate. Obecnie znana jest na całym świecie ze względu na mnóstwo dobroczynnych właściwości.

Acerola zastosowanie

Owoce aceroli można wykorzystywać podobnie jak wiśnie czy czereśnie. Pysznie smakują zarówno zjadane na surowo, jak i jako składnik dżemów, galaretek, lodów, soków czy domowych wypieków. Owoc ten znajduje również zastosowanie w produkcji alkoholi.

Acerola – składniki odżywcze

Owoce aceroli są niezwykle cenne w witaminę C, wystarczą 3 wiśnie aceroli, by zaspokoić dzienną dawkę kwasu askorbinowego. Zawierają także inne substancje niezbędne dla pracy ludzkiego organizmu. Wyliczyć wśród nich można: witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy) oraz witaminy A, E i K, a także minerały i elektrolity, kwas jabłkowy, błonnik pokarmowy, białko, lipidy czy kwasy tłuszczowe.

Acerola - właściwości zdrowotne

Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że owoce aceroli nie tylko wykazują silne właściwości odmładzające, ale również zmniejszają oznaki starzenia się i neutralizują działanie wolnych rodników oraz przeciwdziałają chorobie nowotworowej. Ich regularne spożywanie zmniejsza reakcje alergiczne, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę serca. Pozytywnie wpływa na nastrój, wzmacnia wzrok oraz reguluje krążenie, a także poziom cukru we krwi. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Duża zawartość witaminy C pobudza wytwarzanie białych krwinek oraz kolagenu i elastyny. W ten sposób przyspiesza naprawę naskórka.


Na przemianę materii wpływ mają witaminy z grupy B, czyli niacyna, ryboflawina czy kwas foliowy, które regulują procesy metaboliczne i hormonalne w organizmie, w efekcie zapewniając mu sprawne funkcjonowanie.

Acerola jest cennym źródłem potasu, dzięki któremu dobroczynnie wpływa na pracę serca. Obniża ciśnienie krwi, a w efekcie przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca czy udarowi. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego.

Porastająca drzewo Malpighia Glabra jasnoczerwona soczysta jagoda, z dużą ilością nasion, jest skutecznym antidotum na przeziębienie, katar sienny, depresję, infekcję dziąseł, próchnicę zębów oraz wiele innych problemów zdrowotnych. Regularne spożywanie aceroli może minimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości. Jest niskotłuszczowym i niskokalorycznym owocem, który warto włączyć do diety osoby odchudzającej się.

Co się stanie, gdy zjesz zbyt dużo aceroli?

W przypadku nadmiernego spożycia owoców aceroli mogą pojawić się dyskomfort oraz problemy trawienne. Zbyt duże spożywanie witaminy C może doprowadzić do biegunki, skurczy przewodu pokarmowego, zawrotów głowy, omdleń, nudności, wymiotów, migreny czy częstego oddawania moczu. Objawy te występują stosunkowo rzadko. Najczęściej nie wymagają pomocy lekarskiej, jednak w przypadku wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem.


Acerola właściwości kosmetyczne

Czy wiesz, że owoc ten wykazuje mnóstwo dobroczynnych korzyści kosmetycznych? Z powodzeniem można go używać do leczenia wyprysków skórnych. Działa ściągająco czy przeciwgrzybiczne oraz łagodzi stany zapalne.

Poznaliśmy mnóstwo właściwości zdrowotnych owoców aceroli. Stanowią one naturalny suplement diety i remedium na wiele dolegliwości. Warto jednak nie przekraczać dziennej dawki spożycia aceroli, by nie doprowadzić do pojawienia się skutków ubocznych.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione