Acerola - czy naprawdę taka niesamowita i zdrowa?

Co to jest acerola?
Acerola to krzew lub małe drzewko z pysznymi owocami przypominającymi wiśnie. Zwana jest też wiśnią z Barbados. Niewielkie owoce są orzeźwiające i kwaskowate. Obecnie znana jest na całym świecie ze względu na mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Acerola zastosowanie
Owoce aceroli można wykorzystywać podobnie jak wiśnie czy czereśnie. Pysznie smakują zarówno zjadane na surowo, jak i jako składnik dżemów, galaretek, lodów, soków czy domowych wypieków. Owoc ten znajduje również zastosowanie w produkcji alkoholi.
Acerola – składniki odżywcze
Owoce aceroli są niezwykle cenne w witaminę C, wystarczą 3 wiśnie aceroli, by zaspokoić dzienną dawkę kwasu askorbinowego. Zawierają także inne substancje niezbędne dla pracy ludzkiego organizmu. Wyliczyć wśród nich można: witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy) oraz witaminy A, E i K, a także minerały i elektrolity, kwas jabłkowy, błonnik pokarmowy, białko, lipidy czy kwasy tłuszczowe.
Acerola - właściwości zdrowotne
Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że owoce aceroli nie tylko wykazują silne właściwości odmładzające, ale również zmniejszają oznaki starzenia się i neutralizują działanie wolnych rodników oraz przeciwdziałają chorobie nowotworowej. Ich regularne spożywanie zmniejsza reakcje alergiczne, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę serca. Pozytywnie wpływa na nastrój, wzmacnia wzrok oraz reguluje krążenie, a także poziom cukru we krwi. Oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry. Duża zawartość witaminy C pobudza wytwarzanie białych krwinek oraz kolagenu i elastyny. W ten sposób przyspiesza naprawę naskórka.
Na przemianę materii wpływ mają witaminy z grupy B, czyli niacyna, ryboflawina czy kwas foliowy, które regulują procesy metaboliczne i hormonalne w organizmie, w efekcie zapewniając mu sprawne funkcjonowanie.
Acerola jest cennym źródłem potasu, dzięki któremu dobroczynnie wpływa na pracę serca. Obniża ciśnienie krwi, a w efekcie przeciwdziała miażdżycy, zawałom serca czy udarowi. Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego.
Porastająca drzewo Malpighia Glabra jasnoczerwona soczysta jagoda, z dużą ilością nasion, jest skutecznym antidotum na przeziębienie, katar sienny, depresję, infekcję dziąseł, próchnicę zębów oraz wiele innych problemów zdrowotnych. Regularne spożywanie aceroli może minimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób i dolegliwości. Jest niskotłuszczowym i niskokalorycznym owocem, który warto włączyć do diety osoby odchudzającej się.
Co się stanie, gdy zjesz zbyt dużo aceroli?
W przypadku nadmiernego spożycia owoców aceroli mogą pojawić się dyskomfort oraz problemy trawienne. Zbyt duże spożywanie witaminy C może doprowadzić do biegunki, skurczy przewodu pokarmowego, zawrotów głowy, omdleń, nudności, wymiotów, migreny czy częstego oddawania moczu. Objawy te występują stosunkowo rzadko. Najczęściej nie wymagają pomocy lekarskiej, jednak w przypadku wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem.
Acerola właściwości kosmetyczne
Czy wiesz, że owoc ten wykazuje mnóstwo dobroczynnych korzyści kosmetycznych? Z powodzeniem można go używać do leczenia wyprysków skórnych. Działa ściągająco czy przeciwgrzybiczne oraz łagodzi stany zapalne.
Poznaliśmy mnóstwo właściwości zdrowotnych owoców aceroli. Stanowią one naturalny suplement diety i remedium na wiele dolegliwości. Warto jednak nie przekraczać dziennej dawki spożycia aceroli, by nie doprowadzić do pojawienia się skutków ubocznych.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|