KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Pomysły na niebanalne dania z ryżem

Opublikowano 23.01.2019 r.
Ryż może być jedynie dodatkiem do obiadu bądź kolacji. Można jednak podać też ryż w roli głównej, zupę z ryżem, risotto, sałatkę z ryżem, kotleciki ryżowe czy domowe słodkości z ryżem. Lubisz ryż? Poznaj 5 przepisów na szybkie i pyszne dania.

Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu
  • 2-3 szklanki rosołu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • sól i pieprz
  • śmietana kremówka

Jak przyrządzić kremowe risotto z kurczakiem i warzywami krok po kroku?

Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oleju. Dodać pokrojone w kostkę papryki. Chwilę podsmażyć. W międzyczasie umyć, osuszyć i oczyścić fileta z kurczaka i pokroić go na maleńkie kawałki. Wrzucić na patelnię do warzyw i podsmażyć do zarumienienia kawałków kurczaka. Wsypać dwa woreczki ryżu, chwilę podsmażyć i powoli wlewać rosół. Od czasu do czasu mieszać i czekać aż nadmiar rosołu odparuje. Kiedy ryż już będzie miękki zamknąć patelnię pokrywką. Wyłączyć gaz i poczekać 10 minut. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ekspresowa sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku
  • natka pietruszki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę z ryżem i tuńczykiem krok po kroku?

Jest to świetne danie, które można podać, kiedy zaskoczą nas niespodziewani goście. Sałatkę przyrządzimy w 20 minut. Ryż gotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. Ugotowany i ostudzony ryż wsypujemy do dużej miski. Dodajemy odsączone mięso z tuńczyka i groszek. Jajka i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy majonez, wszystko solidnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.

 

Kotleciki z ryżu

To świetny pomysł na wykorzystanie pozostałości ryżu z obiadu.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • 3 jajka,
  • 1 pęczek koperku,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: W jednym garnku gotujemy ryż, w drugim 2 jajka na twardo. Przestudzony ryż wkładamy do miski. Obieramy ostudzone jajka i drobno kroimy. Siekamy koperek, wbijamy jajko. Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy. A następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

 

Pyszne ciasto z ryżu bez pieczenia

Składniki:
spód:
300 g herbatników
200 g margaryny

masa:

  • 200 g ryżu
  • 1 l mleka
  • 20 g margaryny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • śmietana kremówka
  • 3 łyżki żelatyny.

Jak wykonać pyszne ciasto z ryżu krok po kroku?

Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki. Połączyć je z roztopioną i przestudzoną margaryną. Powstałą masą włożyć na spód formy do ciasta. I odstawić do stwardnienia. W garnku roztopić margarynę, wsypać ryż i mieszać, aż delikatnie się zeszkli. Wlać mleko i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu do garnka dodać cukier i wiórki kokosowe i porządnie wymieszać. Po ostudzeniu masy przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Ubić śmietanę, a następnie delikatnie połączyć z ryżem i żelatyną. Wymieszaną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i gotowe. Pyszne ciasto ryżowe bez pieczenia można udekorować kulkami Rafaello.

 

Przepis na domową zupę ogórkową z ryżem

Składniki:

  • 300 g karkówki
  • 1 słoik ogórków kiszonych
  • 200 g ryżu
  • 2 selery naciowe
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek kopru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana do zabielenia

Jak przygotować pyszną zupę ogórkową krok po korku?
Karkówkę umyć, pokroić w mniejsze plastry i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 15 minut i dodać warzywa, czyli seler naciowy w całości oraz startą na tarce marchew i pietruszkę, a także pokrojony w krążki por. Gotujemy 20 minut, po czym do zupy sypiemy ryż i gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie, kiedy ryż będzie już miękki, dodajemy ogórki, zupę doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. A w razie potrzeby zabielamy śmietaną.

Ryżowy zawrót głowy gwarantowany! :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO