Najlepsze sposoby na zimowe osłabienie

Jak przeciwdziałać temu spadkowi witalności?
By ponownie zapewnić organizmowi witalność, warto przeanalizować swoją zimową dietę i położyć większy nacisk na ruch i przebywanie na świeżym powietrzu. Pomoże to nam we wzmocnieniu organizmu i powrocie do normalnej dyspozycji.
Po pierwsze - ruszajmy się!
Ruch na świeżym powietrzu działa ożywczo nie tylko na psychikę, ale także pracę narządów wewnętrznych. Przebywanie na łonie natury pozwala również dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki naturalnego światła. Zachęcamy do spacerów i uprawiania sportów zimowych!
Po drugie - chłodne kąpiele
Ożywczo i hartująco na organizm działają też kąpiele w chłodnej wodzie. Zimą nie należy przesadzać z kąpaniem się w ciepłej wodzie, a jeżeli już robimy sobie taką kąpiel warto zakończyć ją krótkim chłodnym prysznicem. Coraz bardziej popularne staje się „morsowanie” - może warto spróbować w tym sezonie tego sposobu hartowania?
Po trzecie - warzywa w diecie!
Gorsze samopoczucie i humor są często efektem wygłodzenia witaminowego. Często wynika ono z kiepskiej diety, w której dominuje wysoko przetworzona żywność. Warto urozmaicić codzienne menu i wzbogacić je o potrawy świeże i proste. Tymczasem, tak potrzebne nam witaminy, ukryte są chociażby w warzywach korzeniowych, po które warto sięgnąć i przyrządzić na przykład razem z kaszą gryczaną. Polecamy: kapustę (zarówno świeżą jak i kwaszoną), marchew, cebulę, czosnek, buraczki, pory, selery. Nie zapominajmy także o owocach (zwłaszcza jabłkach) i cytrusach. Dobrym sposobem może być również sprawdzony lek na osłabienie organizmu.
Po czwarte - przyprawy ziołowe!
„Witaminowy głód” może być spowodowany także problemami z trawieniem i złym przyswajaniem składników pokarmowych. Jak wykorzystując naturalne przyprawy ziołowe wpłynąć na poprawę tej sytuacji? Naturaliści zalecają, by skorzystać z dobrodziejstw mieszanki mielonych ziół: kminku, majeranku, gorczycy, cząbru, kopru włoskiego. Wystarczy nawet pół łyżki do posiłku.
Jeżeli chcemy wzmocnić organizm, warto sięgnąć po sproszkowaną pokrzywę. W jaki sposób? Dwie lub trzy łyżki pokrzywy pokruszyć i potem zmielić na proszek. Wszystko wymieszać z niewielką ilością lekko rozgrzanego miodu, najlepiej lipowego. Najlepiej taką mieszankę jeść dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Po piąte - zimowe ogródki na parapecie
Zimą warto pomyśleć o „zimowym ogródku na parapecie”. Mała uprawa rzeżuchy nie jest niczym trudnym, a jej spożywanie pozwoli naszym organizmom uzyskać sporą porcję witamin i mikroelementów.
Byle do wiosny! ;-)
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|