KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
3 lutego 2019

Czas na zieloną herbatę! Poznaj jej właściwości

Zielona herbata, choć jest mniej popularna niż czarna, nie ustępuje jej smakiem. W dodatku jest znacznie zdrowsza. Ceni się ją przede wszystkim za dużą ilość katechin, czyli związków wykazujących silne właściwości antyrakowe. Herbata zielona ceniona jest także za korzystny wpływ na trawienie, pracę nerek oraz układów: krwionośnego, oddechowego i nerwowego. 

Jak powstaje zielona herbata? 

Zielona herbata jest najmniej przetworzoną z herbat. Nie poddaje się jej procesom fermentacji jak w przypadku innych herbat i to właśnie przesądza o jej wyższych prozdrowotnych właściwościach. Jak powstaje zielona herbata? Najpierw, świeżo zebrane liście trzeba sparzyć. Później są schładzane, suszone i formuje się z nich małe kulki – wyzwala to zawarty w herbacie aromat. Ostatnim etapem jest suszenie. Na końcowy smak i jakość zielonej herbaty ma wpływ staranność jej przygotowania oraz miejsce i sposób uprawy. Za najlepsze na świecie uznaje się japońskie gatunki zielonej herbaty, takie jak: gyokuro czy sencha.

Przydatna w antyrakowej profilaktyce

Herbaty zielonej nie powinno zalewać się wrzątkiem – optymalna temperatura wody to 85 stopni Celsjusza. Richard Beliveau i Denis Gingras, francuscy lekarze zajmujący się problematyką nowotworów, zalecają by parzyć zieloną herbatę przez 8 do 10 minut  - wtedy „wydobędziemy” z niej najwięcej antyrakowych składników. Najlepiej pić 3 filiżanki dziennie. Nie zaleca się przechowywania zielonej herbaty w termosie – powinno się ją pić świeżo zaparzoną.  

Zapobiega próchnicy i zatrzymuje witaminę C

Oprócz działania antyrakowego, herbata zielona wykazuje także inne korzystne właściwości. Nic dziwnego, że w medycynie chińskiej wykorzystuje się ją już od 4000 lat. Amerykańscy naukowcy wykazali, że występujące w zielonej herbacie substancje zapachowe zwalczają bakterie powodujące próchnicę zębów.  W jesienno–zimowe dni szczególną wartość ma natomiast fakt, że picie tego napoju pozwala zatrzymać w naszym organizmie witaminę C.

Zdrowa energia z zielonej herbaty

Zielona herbata to jeden z pierwszych napojów, który pito, aby poprawić koncentrację i „odpędzić” zmęczenie. Pobudzające działanie związane jest z występowaniem kofeiny (nazywanej w tym wypadku teiną), która działa trochę inaczej niż ta zawarta w kawie. Uaktywnia się z pewnym opóźnieniem, ale jej działanie jest dłuższe. Aby wydobyć właściwości pobudzające zielonej herbaty należy parzyć ją krócej (ok. 2-3 minuty) niż w przypadku, gdy zależy nam na jej właściwościach antyrakowych. Wiąże się to z faktem, że teina wydziela się z liści herbaty najpierw i jest stopniowo neutralizowana przez działające antyrakowo polifenole.

To może filiżankę zielonej herbaty? ;-)

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione