Czas na zieloną herbatę! Poznaj jej właściwości

Jak powstaje zielona herbata?
Zielona herbata jest najmniej przetworzoną z herbat. Nie poddaje się jej procesom fermentacji jak w przypadku innych herbat i to właśnie przesądza o jej wyższych prozdrowotnych właściwościach. Jak powstaje zielona herbata? Najpierw, świeżo zebrane liście trzeba sparzyć. Później są schładzane, suszone i formuje się z nich małe kulki – wyzwala to zawarty w herbacie aromat. Ostatnim etapem jest suszenie. Na końcowy smak i jakość zielonej herbaty ma wpływ staranność jej przygotowania oraz miejsce i sposób uprawy. Za najlepsze na świecie uznaje się japońskie gatunki zielonej herbaty, takie jak: gyokuro czy sencha.
Przydatna w antyrakowej profilaktyce
Herbaty zielonej nie powinno zalewać się wrzątkiem – optymalna temperatura wody to 85 stopni Celsjusza. Richard Beliveau i Denis Gingras, francuscy lekarze zajmujący się problematyką nowotworów, zalecają by parzyć zieloną herbatę przez 8 do 10 minut - wtedy „wydobędziemy” z niej najwięcej antyrakowych składników. Najlepiej pić 3 filiżanki dziennie. Nie zaleca się przechowywania zielonej herbaty w termosie – powinno się ją pić świeżo zaparzoną.
Zapobiega próchnicy i zatrzymuje witaminę C
Oprócz działania antyrakowego, herbata zielona wykazuje także inne korzystne właściwości. Nic dziwnego, że w medycynie chińskiej wykorzystuje się ją już od 4000 lat. Amerykańscy naukowcy wykazali, że występujące w zielonej herbacie substancje zapachowe zwalczają bakterie powodujące próchnicę zębów. W jesienno–zimowe dni szczególną wartość ma natomiast fakt, że picie tego napoju pozwala zatrzymać w naszym organizmie witaminę C.
Zdrowa energia z zielonej herbaty
Zielona herbata to jeden z pierwszych napojów, który pito, aby poprawić koncentrację i „odpędzić” zmęczenie. Pobudzające działanie związane jest z występowaniem kofeiny (nazywanej w tym wypadku teiną), która działa trochę inaczej niż ta zawarta w kawie. Uaktywnia się z pewnym opóźnieniem, ale jej działanie jest dłuższe. Aby wydobyć właściwości pobudzające zielonej herbaty należy parzyć ją krócej (ok. 2-3 minuty) niż w przypadku, gdy zależy nam na jej właściwościach antyrakowych. Wiąże się to z faktem, że teina wydziela się z liści herbaty najpierw i jest stopniowo neutralizowana przez działające antyrakowo polifenole.
To może filiżankę zielonej herbaty? ;-)
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|