Jedz tamarillo dla zdrowia!
Co to jest tamarillo?
Tamarillo to mało popularny owoc, zwany także pomidorem drzewiastym czy cyfomandrą grubolistną. Naturalnie rośnie w Chile, Boliwii, Peru, jest rośliną uprawną w Brazylii, Australii, Kenii, USA i Nowej Zelandii. Owoc tamarillo przypomina małego pomidora.
Korzyści ze spożywania tamarillo
- Owoc o wielu właściwościach odżywczych
Ten mały owoc w kolorze czerwonym lub pomarańczowym zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E, A oraz witamin z grupy B takich jak: ryboflawina, tiamina czy niacyna. Zawiera także białko, węglowodany potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo czy miedź. Regularne spożywanie tamarillo wzmacnia układ odpornościowy.
- Składnik diety odchudzającej
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, sięgnij po owoc tamarillo. Można go spożywać na surowo oraz dodawać do koktajli czy sałatek. Usuwa toksyny z organizmu i redukuje tłuszcz.
- Pozytywnie wpływa na skórę
Duża zawartość witamin, fenoli i flawonoidów poprawia kondycję skóry. Odmładza i czyni ją zdrową oraz pełną blasku. Chroni przed niekorzystnym wpływem zanieczyszczeń i stresu oksydacyjnego. Z powodzeniem można go używać jako domowego kosmetyku na różnorodne problemy skórne.
- Wspomaga kontrolowanie cukrzycy
Znajdujący się w nim kwas chlorogenowy obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.
- Wzmacnia serce
Potas i magnez poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. A duża zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu.
- Poprawia wzrok
Chroni oczy przed infekcjami, przywraca optymalne nawilżenie, dzięki czemu stanowi barierę dla bakterii i wirusów.
- Właściwości antynowotworowe
Zawarte w owocach tamarillo antocyjany i flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem DNA.
- Reguluje ciśnienie krwi
Spożywanie tamarillo obniża wysokie ciśnienie krwi ze względu na zawartość potasu i minerałów.
- Reguluje trawienie
Duża ilość błonnika w owocach tamarillo ułatwia ruchy perystaltyczne jelit. Dzięki temu zmniejsza zaparcia i pozytywnie wpływa na układ trawienia.
- Wpływa na pracę mózgu
Silne przeciwutleniacze znajdujące się w tamarillo utrzymują komórki mózgowe w zdrowiu i chronią je przed uszkodzeniem. Warto włączyć te owoce do diety, jako profilaktykę przeciw chorobom Alzheimera czy Parkinsona, ponieważ opóźniają utratę pamięci.
- Zapobiega anemii
Tamarillo jest cennym źródłem żelaza, dzięki temu zapobiega niedokrwistości i anemii. Aktywizuje wytwarzanie krwinek czerwonych, które odpowiadają za dostarczanie tlenu i substancji odżywczych do wszystkich części ciała.
Pyszna sałatka z tamarillo - przepis
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 4 tamarillo
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- sól i pieprz
Tą ekspresową w wykonaniu sałatkę z tamarillo przygotujesz w 10 minut. Wystarczy mieszankę sałat poskubać na drobniejsze cząstki do większej miski. Pół czerwonej cebuli pokroić w drobne piórka i posypać nimi sałatę. Tamarillo umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki i położyć na wierzchu sałatki. Z pozostałych składników przygotować sos. W tym celu umieścić jogurt naturalny, majonez, musztardę i ketchup w małej miseczce i doprawić do smaku. Sałatkę nałożyć na talerz, polać sosem i gotowe.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|