Jak zrobić idealne naleśniki? 8 cennych rad gospodyni!

PORADY NA DOBRE NALEŚNIKI
Żeby nie było grudek
1. Podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego najlepiej wsypać całą porcję mąki do naczynia i powoli wlewać mleko, starannie mieszając. Z chwilą uzyskania gęstej masy ciasto szybko utrzeć, żeby nie było grudek i dopiero wówczas dolać resztę mleka.
2. Jeśli w cieście utworzą się grudki, należy je przetrzeć przez drobne sito lub zmiksować.
Żeby naleśniki były puszyste
3. Aby naleśniki wyszły bardziej puszyste, część mleka można zastąpić mineralną wodą gazowaną lub piwem.
Żeby nie przywierały do patelni
4. Naleśniki nie będą przywierały do patelni, jeśli bezpośrednio do ciasta doda się 1-3 łyżki stopionego masła lub oleju. Natłuszczanie patelni jest wówczas zbędne.
5. Naleśniki wyjdą smaczniejsze i będą mniej przywierać do patelni, jeżeli przed smażeniem gotowe ciasto „odczeka” pół godziny.
Jak smażyć naleśniki?
6. Do smażenia naleśników najlepiej używać oleju roślinnego albo oleju z pestek winogron. Należy unikać smażenia na dużym ogniu, aby brzegi ciasta nie wysuszyły się i nie przypaliły.
7. Nie należy przechowywać ciasta dłużej niż 3 dni, lepiej je zamrozić.
Czy można przyprawiać ciasto naleśnikowe?
8. Ciasto naleśnikowe można przyprawić odpowiednio do rodzaju nadzienia. Danie będzie wówczas znacznie smaczniejsze:
naleśniki na słodko – do ciasta warto dodać kakao, cynamon, wanilię, przyprawę korzenną, mielone orzechy itp. naleśniki mięsne lub warzywne – do ciasta warto dodać paprykę w proszku, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, koperek, curry, chili itp.
Teraz Wasze naleśniki już zawsze będą najlepsze na świecie! ;-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|