KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Dni Hodowcy 2019 - relacja z imprezy

Opublikowano 04.02.2019 r.
W dniach 2-3 lutego w hali Global Expo w Warszawie odbyła się druga edycja "Agro Days" -  wystawy dedykowanej hodowcom trzody chlewnej, bydła i drobiu. 

W imprezie zorganizowanej przez firmę De Heus swoją aktualną ofertę prezentowało 90 firm. Ważnym elementem wydarzenia  była też część konferencyjna, w ramach której odbyło się kilkadziesiąt paneli dyskusyjnych i warsztatów. Wystawę otworzyła  konferencja „Żywność pod presją? Odpowiedzialna produkcja, świadoma konsumpcja” z udziałem m.in. Łukasza Dominiaka – dyrektora Krajowej Rady Drobiarstwa, Adama Zaleskiego – dyrektora generalnego De Heus oraz Damiana Kordasa – finalisty programu kulinarnego MasterChef.

Podczas tegorocznej edycji Dni Hodowcy paneliści ze świata biznesu i instytucji branżowych wymieniali swoje poglądy na tematy istotne z punktu widzenia zarówno przedsiębiorcy, jak i konsumenta. Była mowa między innymi o przewagach konkurencyjnych polskiej żywności, potrzebach produktowych rynku, roli UE w kształtowaniu odpowiedzialnej produkcji i świadomej konsumpcji, świadomości konsumentów, zdrowej żywności, odpowiedzialnej produkcji oraz żywności  z GMO.

Dyskutowano także na temat bioasekuracji w produkcji drobiu, o przyśpieszonym odchowie jałówek, hodowli minimalizującej użycie antybiotyków, dobrostanie, poprawie wydajności produkcyjnej, stacjach żywienia loch, czy efektywności płynnego żywienia.

Swoją premierę miały Akademia Zdrowego Wymienia, Akademia Zdrowego Cielaka, Akademia Mieszania Pasz. Dla hodowców bydła interesujące były również warsztaty Krowie na Zdrowie. 

Osoby, które planują budowę nowych obiektów inwentarskich mogły zobaczyć  i zwiedzić unikatowe makiety takich budynków, wraz z całym wyposażeniem w skali od 1:1. Ponadto odbyły się praktyczne warsztaty z ekspertami. 

Dla hodowców przygotowano także dodatkowe atrakcje, m.in. konkursy z nagrodami, Złotą Kartę Uczestnika Agro Days z możliwością zdobycia Certyfikatu Odpowiedzialnego Hodowcy oraz pokaz gotowania na żywo z MasterChefem. 

GALERIA poniżej

Źródło: De Heus 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO