KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Optymalne odżywianie witaminowe kur niosek

Opublikowano 14.02.2019 r.
Ogólnym celem przemysłu drobiarskiego jest osiągnięcie jak najlepszej wydajności nieśnej i mięsnej. Wszystkie składniki odżywcze i woda są niezbędne dla spełnienia tych ważnych funkcji. Witaminy mają tu bardzo ważny wymiar. Sprawdź, jak powinno wyglądać optymalne odżywianie kur, w tym odżywianie witaminowe kur niosek.   

Witaminy w żywieniu drobiu są wymagane na odpowiednich poziomach. Dlatego optymalne odżywianie kur występuje tylko wtedy, gdy ptakom oferuje odpowiednią mieszankę minerałów i witamin w paszy. Wtedy mogą efektywnie wykorzystywać te składniki odżywcze do wzrostu i rozwoju, produkcji, reprodukcji i zdrowia. Witaminy to substancje aktywne, niezbędne do życia i prawidłowego metabolizmu. Ponieważ większość z nich nie może być zsyntetyzowana w organizmie drobiu w wystarczających ilościach, ptaki muszą je uzyskiwać wprost z diety. Zapotrzebowanie witaminowe kur musi być w całości zaspokajane. Jeśli jednak są one nieobecne w diecie lub nieprawidłowo wchłaniane czy źle wykorzystywane przez ptaki, stają się wtedy przyczyną zespołów niedoboru i chorób. Optymalne odżywianie kur jest więc niezwykle ważne.

Witaminy dzieli się na dwie grupy, w oparciu o ich rozpuszczalność. Grupa rozpuszczalna w tłuszczach to wit. A, D, E i K, a rozpuszczalne w wodzie są wit. C i kompleks B (B1, B2, B6, B12, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy i biotyna). Wit. rozpuszczalne w tłuszczach znajdują się więc w paszach zawsze w połączeniu z lipidami i są wraz z nimi wchłaniane w organizmie. Wit. rozpuszczalne w wodzie nie są natomiast związane z tłuszczami, dlatego zmiany w absorpcji tłuszczu nie wpływają na ich wchłanianie, które zwykle zachodzi zwykłą dyfuzją. Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy mogą być przechowywane jakiś czas w ciele zwierzęcia,, a rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane.

Zapotrzebowanie witaminowe kur

Minimalne poziomy witamin w diecie, niezbędne do zapobiegania niedoborom klinicznym, mogą nie sprzyjać optymalnemu zdrowiu u zwierząt hodowlanych, a tym bardziej ich wydajności i dobrostanowi. Zasada ta dotyczy również odżywiania witaminowego kur niosek. Przyczyny tego są wielorakie. Przede wszystkim wydajność hodowli drobiu stale wzrasta dzięki genetycznej poprawie ras oraz modyfikacjom w zakresie żywienia, zarządzania i hodowli. Wszystko to znacznie zwiększyło zapotrzebowanie witaminowe kur. Ponadto, intensywna produkcja drobiu może generować stres metaboliczny, społeczny, środowiskowy i chorobowy, powodując wyższą podatność na niedobory witamin i minerałów. Zanieczyszczenie paszy mykotoksynami i antagonistami witamin też może ograniczyć lub nawet zablokować działanie niektórych z nich. Każdy z tych czynników, od stanu genetycznego i stanu zdrowia zwierząt, po programy leczenia i skład diety, może osobno lub łącznie wpływać na zapotrzebowanie na te składniki. Spożywanie witamin z naturalnych źródeł jest nieprzewidywalne ze względu na ich zmienną biodostępność i zróżnicowaną zawartość w paszach (zależy to np. od klimatu i czasu zbiorów, warunków przetwarzania i przechowywania pasz). Dlatego bezpieczniej jest całkowite zapotrzebowanie witaminowe kur uzupełniać regularną suplementacją w diecie.

Odżywianie witaminowe kur niosek

Niezbędna jest stała poprawa wydajności pasz. Na szczęście dostępne są już wysokowydajne rasy drobiu o ulepszonym wzorze wydajności, możliwościach konwersji paszy i korzystnych właściwościach zdrowotnych. Aby jednak ptaki mogły spełniać swój potencjał genetyczny, należy właściwie zoptymalizować ich odżywianie, w tym podaż witamin. Niezbędne w odżywianiu kur w szczególności są wit. z grupy B. Wspierają one wydajne wykorzystywanie składników odżywczych, a wraz z wit. A poprawiają aktywność metaboliczną dla utrzymania wysokiej nieśności. Wit. C i E poprawiają odporność na stres, utrzymują zdrowie i długowieczność. Wit. E poprawia też jakość znoszonych jaj, jeśli jest dodana do paszy na poziomie wyższym, niż podstawowy. Niezbędna jest też znaczna ilość wit. D dla wsparcia odpowiedniego rozwoju szkieletu i uniknięcia problemów z nogami.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO