Szybkie i proste sosy do sałat
Sosy do sałat - najlepsze przepisy
Często wiele osób nie je wystarczającej ilości warzyw, ponieważ nie lubi ich smaku lub twierdzi, że „są bez smaku” i nie ma pomysłu jak je przyrządzić. Na ratunek przychodzą wtedy proste sosy i dressingi – dzięki nim wyczarujemy szybko pyszne danie z dowolnych warzyw, które mamy akurat w domu. To świetny sposób by polubić surowe warzywa i na stałe wpisać je do codziennego jadłospisu. Wiele badań mówi, że surowe warzywa są najzdrowsze – dzięki braku obróbki termicznej mają najwięcej witamin i mikroelementów. To również prawdziwa bomba antyoksydantów walcząca z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się organizmu.
Z pysznym sosem każde warzywo będzie smakować cudownie. Sałatki można jeść na kolację oraz na obiad, czy przekąskę. Sprawdzą się świetnie jako posiłek do pracy zapakowany w pudełko. Domowe sosy przygotowane własnoręcznie nie będą zawierać podejrzanych składników i kalorycznych dodatków. Mało kto zdaje sobie sprawę, ze często to, co możemy dostać w sklepie pod napisem „zdrowe” wcale takie nie jest. Często sosy na bazie tłustego majonezu, zawierające ocet spirytusowy, chemiczne dodatki typu „E” oraz cukier (pełno go w gotowych sosach) są bardziej kaloryczne niż obiad składający się z zupy, ziemniaków, mięsa i surówki. Oto pomysły na sosy do sałatek dla każdego – kto chce szybko zjeść coś dobrego i wartościowego, schudnąć, czy po prostu zdrowo się odżywiać. (Podane proporcje do przygotowania sosów możemy oczywiście podwoić, czy zwielokrotnić w zależności od ilości sosu, którą chcemy przygotować).
Podstawowy przepis na sos winegret
Jest to klasyczny francuski przepis na sos używany do sałat. Możecie go modyfikować wg waszych upodobań smakowych – ważne tylko, by były w nim wszystkie poniższe składniki, które stanowią o sile i smaku tego sosu.
Składniki:
|
|
Przy wyborze musztardy kierujcie się waszymi preferencjami – polecam szczególnie musztardę miodową – ma najsłodszy i najbardziej delikatny smak – nie będziemy musieli dodawać miodu, choć oczywiście możemy dodać. Jeśli lubimy bardziej ostre smaki wybierzmy ostrą musztardę typu Dijon. Świetna jest też musztarda typu francuskiego, z gorczycą. Mało kto wie, że musztarda jest bardzo zdrowa – jej główny składnik gorczyca ma wiele witamin, przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Sos sezamowy
Składniki:
|
|
Sos miodowo-oliwno-limonkowy
Składniki:
|
|
Sos kurkumowy z masłem orzechowym
Składniki:
|
|
Sos na bazie kefiru - świetny na jelita
Składniki:
|
|
Sos zielony pesto
Składniki:
|
|
Sos zielony z liści rzodkiewki
Składniki:
|
|
Sos tajski
Składniki:
|
|
Z naszymi przepisami wasze sałatki już nigdy nie będą "nie w sosie" :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|