Jak efektywnie wykorzystać drogi azot?

O glebie można wiele napisać, jednak musimy pamiętać, że jest to żywy organizm. Właśnie od jej zdrowia zależy, ile i jakich pierwiastków pobierze roślina. Jej jakość zależy od wielu czynników, jednak najważniejsze są:
- pH,
- zawartość próchnicy i materii organicznej oraz
- składników mineralnych.
Zgodnie z prawem Liebiga, czynnik, którego jest najmniej, ogranicza wykorzystanie pozostałych składników. Zasadę tego prawa obrazuje tzw. beczka Liebiga.
Wpływu pH gleby na pobieranie makro- i mikroelementów jest bardzo duży
Powszechnie wiadomo, że najlepsza dostępność składników mineralnych w glebie występuje przy pH w zakresie 6,5-7,5. Uregulowany odczyn gleby zmniejsza także ilość toksycznych jonów glinu (Al), które ograniczają wzrost korzeni roślin. Słabo rozbudowany system korzeniowy – to większa podatność roślin na suszę zmniejsza też pobieranie azotu i innych makro- i mikroelementów.
Zawartość materii organicznej i próchnicy w glebie stanowi magazyn wody i składników mineralnych. Gleby w Polsce i w województwie łódzkim są ubogie w materię organiczną i próchnicę.
Zwiększenie zawartości próchnicy – to proces długotrwały, natomiast zawartość materii organicznej można podnieść poprzez stosowanie nawożenia organicznego, przyorywanie słomy i uprawę poplonów. Materia organiczna i próchnica to nie tylko magazyn, ale również źródło składników pokarmowych dla roślin.
Ilość składników mineralnych w glebie zależy od jej klasy bonitacyjnej, na którą nie mamy wpływu oraz od zrównoważonego nawożenia dostosowanego do potrzeb uprawianych roślin. Istnieje prosty i niedrogi sposób na poznanie pH, zawartości makro- i mikroskładników. Wystarczy pobrane próby glebowe przebadać w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. Na podstawie wyników można dokładnie zbilansować nawożenie mineralne pod potrzeby konkretnej uprawy.
Kolejnym bardzo ważnym i często pomijanym składnikiem wpływającym na wielkość i efektywność wykorzystania azotu przez rośliny jest siarka
Pierwiastek ten bierze udział w transporcie azotu w roślinie. Zmniejsza zapotrzebowanie na energię podczas przemieszczania azotu z korzeni do części nadziemnych rośliny. Siarka niezbędna jest do budowy białek, tym samym pomaga roślinom właściwie wykorzystać pobrany azot.
O efektywnym nawożeniu azotem możemy mówić dopiero po doprowadzeniu do optymalnych zawartości wszystkich składowych. Gdy w glebie jest zbudowana dobra baza, można przystąpić do efektywnego nawożenia azotem.
- Aby było to możliwe, musimy znać zapotrzebowanie rośliny na ten pierwiastek w poszczególnych fazach wzrostu oraz jego zawartość w glebie przed rozpoczęciem nawożenia.
- Następnie należy dobrać formę azotu w nawozie, która ma wpływ na czas, w którym będzie on dostępny dla rośliny.
- Najszybciej dociera do roślin forma saletrzana, należy ją zastosować w czasie największego zapotrzebowania roślin na azot, np. w czasie szybkiego wzrostu czy wiosną, gdy konieczne jest do krzewienie roślin.
- Nawozy saletrzane zapewniają szybki, ale krótkotrwały dostęp do N.
- Forma saletrzana szybko uwadnia komórki roślin doprowadzając tym samym do rozhartowania, co zmniejsza ich odporność na chłody.
- Formy amonowa i amidowa działają wolniej i zapewniają dostępność azotu dla roślin w dłuższym czasie. Mocznik (forma amidowa), aby zacząć działać, potrzebuje wyższej temperatury gleby, aby mógł przejść w dostępną dla roślin formę amonową.
Efektywna dawka azotu zależy również od gatunku, a nawet odmian
Wyższą należy zastosować dla mieszańców F1 i innych intensywnych odmian. O zapotrzebowaniu danej odmiany na nawożenie można dowiedzieć się z materiałów dostępnych na stronach hodowców.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|