KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Uprawa selera naciowego - jakie wymagania?

Opublikowano 24.02.2019 r.
Seler naciowy jest jednym z najwartościowszych warzyw. Pomimo że posiada wysokie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, to wciąż skala uprawy tego gatunku w Polsce jest niewielka. Popularne w uprawie są odmiany z grupy o ogonkach białawych do żółtozielonych oraz z grupy o liściach ciemnozielonych, poza tym uprawia się odmiany samobielące i zielone.

Seler naciowy ma podobne wymagania klimatyczne, glebowe i nawożenie, jak seler korzeniowy. Wymaga słonecznego stanowiska i żyznej, wilgotnej gleby, zasobnej w próchnicę i składniki odżywcze, o pH 6,0-6,8. Nie powinien być uprawiany po roślinach z rodziny selerowatych częściej niż co 4 lata, z uwagi na większe ryzyko wystąpienia chorób, m.in. septoriozy selera, oraz szkodników. Warto unikać terenów po warzywach korzeniowych. Rośliny wymagają starannego odchwaszczania, spulchniania gleby i nawadniania w okresach suchych. Grube i długie ogonki wyrastają tylko wówczas, gdy roślina w czasie całego wzrostu ma odpowiednie warunki do rozwoju.

Nawożenie

Jego uprawę zaleca się w pierwszym roku po nawożeniu organicznym, z uwagi na wysokie wymagania pokarmowe. Azot należy podawać w ilości 100-120 kg/ha, z czego połowę tej dawki stosuje się przed sadzeniem, a resztę po około 4 tygodniach od wysadzenia rozsady. Nawozy fosforowe - 80-100 kg P2O5 na 1 ha, i potasowe -120-150 kg K2O na 1 ha, wnosi się przed sadzeniem rozsady. 

Produkcja rozsady

Seler naciowy uprawia się z rozsady. Można ją kupić gotową bądź przygotować samodzielnie. Przygotowanie trwa 6-10 tygodni. Nasiona wysiewa się do inspektu albo do skrzynek, umieszczonych w szklarni lub tunelu foliowym, w połowie marca. Roślinom trzeba wówczas zapewnić temperaturę 25 st. C, natomiast w okresie wschodów - nie niższą niż 14 st. C. Kiedy pojawią się listki, rozsadę pikuje się w rozstawie 3 cm na 4-5 cm. W pole wysadza się ją pod koniec maja, kiedy rośliny wykształcą 4-5 liści. Gdyby temperatura w tym okresie utrzymywała się poniżej 14 st.C, sadzenie należy nieco opóźnić (seler jest wrażliwy na chłód). 

Na miejsce stałe rozsadę wysadza się w odstępach 40-50x30 cm. Roślin nie należy sadzić zbyt głęboko, najlepiej na taką głębokość, jak rosły wcześniej, i nie przysypywać stożków wzrostu.

Bielenie ogonków

We wrześniu ogonki selera naciowego bieli się poprzez ograniczenie do nich dostępu światła. Używa się do tego papieru, tektury falistej i słomy. Dawniej ogonki obsypywano ziemią, ale skutkowało to nabieraniem przez warzywo zapachu ziemi. Wykonując zabieg bielenia, można znacząco poprawić walory smakowe selera naciowego. Dzięki temu ogonki liściowe selera będą delikatniejsze w smaku i stracą gorycz. 

Bielenie rozpoczyna się 6 tygodni przed terminem zbioru (na wysokość około 30 cm). Wszystkie liście, a następnie ogonki liściowe, należy owinąć tekturą, papierem lub czarną folią i zawiązać sznurkiem. Gdy rośliny podrosną, można dodać drugi „kołnierz”, osłaniający łodygi. Warto zaznaczyć, że wybielony seler naciowy, choć smaczniejszy, zawiera mniej składników odżywczych i witamin.

Plon pozyskuje się ok. 3 tygodnie po rozpoczęciu bielenia roślin. Zbiór ogonków liściowych trwa od lipca do późnej jesieni. Wycina się je nożem kilka centymetrów poniżej gleby tak, by przyciąć dodatkowo kawałek korzenia. Dzięki temu nać nie rozsypie się i będzie tworzyła zwartą rozetę. Plon towarowy, jaki można uzyskać, to 17-20 dt z ha. Należy pamiętać, że bieli się tylko łodygi selera naciowego, liści nie poddaje się temu zabiegowi.

Seler naciowy pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz wspomaga procesy trawienne. Nie tylko dobrze działa na nasze ciało, ale także, ze względu na swój smak i aromat, może służyć jako przyprawa zup, które obejdą się już bez dodatku soli. Doskonale nadaje się do jedzenia na surowo lub wyciskania soku, a także jako dodatek do sałatek czy dań duszonych i gotowanych. O jego dobroczynnych właściwościach świadczy fakt, że kiedyś był uprawiany wyłącznie jako roślina lecznicza.

 

 

kontakt1.jpg
Urszula Nowicka 
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. LODR prowadzi doradztwo rolnicze obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mające na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.Realizacja zadań uwzględnia kierunki rozwoju wyznaczone w regionalnych i lokalnych programach rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich, ustalonych przez właściwe organy administracji rządowej i samorządu terytorialnego.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO