Regionalna wieprzowina bez pasz GMO. Czy to możliwe?

Jak zauważają pomysłodawcy, problem stanowi brak informacji na temat dostępności wysokiej jakości regionalnej kujawsko-pomorskiej wieprzowiny na rynku lokalnym.
Konsumenci coraz częściej interesują się pochodzeniem mięsa, tym w jakich warunkach zwierzę przebywało i jakimi paszami było żywione - informują organizatorzy projektu. - Dlatego też województwo kujawsko-pomorskie jako region liczący się na skalę kraju, który może podkreślić swoją wyjątkowość poprzez wprowadzenie na rynek produktu regionalnego, który jednoznacznie kojarzy się konsumentom z miejscem gdzie został wyprodukowany. Konsumenci coraz częściej poszukują sprawdzonych, wiarygodnych i regionalnych źródeł żywności. Chcemy wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i stworzyć regionalną markę, kujawsko-pomorskiej wieprzowiny i wyrobów mięsnych na jej bazie.
Organizatorzy obiecują, że w ciągu roku podczas wielu lokalnych festynów i imrez bedzie można degustować mięso wieprzowe wyhodowane bez pasz z roślinami genetycznie-modyfikowanymi. Najbliższą z imprez jest Toruński Festiwal Smaków, który odbędzie się w dniach 13-14.04.2019 r.
Naszym zdaniem pomysł wart jest nie tylko popularyzacji, ale i rozpowszechnienia w całej Polsce. Moze za województwem kujawsko-pomorskim zechcą się w projekt włączyć także pozostałe regiony naszego kraju? Warto!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|