KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Prezent od serca - przepisy na domowe słodkości

Opublikowano 13.02.2019 r.
Nie macie pomysłu na walentynkowy prezent dla ukochanej osoby? A może sami przygotujecie coś wyjątkowego - proponujemy Wam domowe słodkości. Są pyszne, pięknie wyglądają i z pewnością podbiją serce każdego ;-)

Domowe pralinki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • sok z cytryny
  • biała czekolada
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Domowe Raffaello możesz przygotować także, jeśli nie masz mąki migdałowej. W tym celu wystarczy zmielić płatki migdałów w młynku do kawy. W ten sposób przygotowaną mąkę z migdałów sypiemy do miski. Dodajemy olejek migdałowy, sok z cytryny i miód. Mieszamy i formujemy kuleczki. Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej migdałowe pralinki i obsypujemy wiórkami kokosowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia i gotowe.

Domowe czekoladki 

Zamiast kupować czekoladki, lepiej jest samemu przygotować pyszne, domowe słodkości, które z całą pewnością zachwycą obdarowane osoby. Podpowiadamy jak przygotować kawowe pralinki.

Składniki do przygotowania czekoladek:

  • 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  • 8 podłużnych biszkoptów
  •  3 łyżki słodkiego wina lub likieru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 kostka czekolady deserowej lub mlecznej
  •  opcjonalnie posiekane orzechy

Jak przygotować czekoladki?

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem bądź winem w misce. W tak przygotowanym płynie moczymy biszkopty przez chwilę, a następnie rozdrabniamy je nożem na mniejsze cząstki. Ubijamy śmietanę z 1 łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę. W innym naczyniu ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru pudru. Teraz łączymy wszystko w jednym naczyniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wstawiamy ją do zamrażalnika na około 3 godziny. Po tym czasie nabieramy odrobinę masy łyżeczką i formujemy małe kulki przypominające wielkością orzech włoski. Układamy je na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. W rondelku roztapiamy czekoladę. Nakłuwamy kulki truflowe na drewniany patyczek i maczamy je w kąpieli czekoladowej (przestudzonej), a następnie znów układamy je na tacy i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia

 

Babeczki dla zakochanych

Składniki:  

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 ml oleju,
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej,
  • pół tabliczki gorzkiej (czekolady rozdrobnionej na małe kawałki).

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. 
  2. W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki "mokre" - gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie łączymy składniki z obu misek - (suche dodajemy do mokrych). Dokładnie mieszamy. Na koniec za pomocą szpatułki dodajemy do masy kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (do połowy wysokości).
  5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem możecie pomysłowo udekorować swoje babeczki ;-)

 

Serduszkowe ciasteczka

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem lub marmolada

Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą.

 

Podobno - przez żołądek do serca, dlatego nie zapominajcie w walentynki o słodkiej niespodziance dla ukochanej osoby!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj