Pomarańcze na słodko i wytrawnie
Opublikowano 02.01.2021 r.
Zima to najlepszy czas na owoce cytrusowe, szczególnie pomarańcze. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. Pomarańcze to nie tylko cenne źródło witaminy C i składników mineralnych – to przede wszystkim cudowny smak i aromat, który warto wykorzystać w deserach i innych daniach. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów!
Ciasto pomarańczowe
Składniki:
- 350 gr mąki
- 120 gr cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 gr masła
- 3 jajka
- sok z 1 pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy
- 30 ml likieru pomarańczowego (najlepsze arancello, lub inny likier)
- bułka tarta
|
Sposób przygotowania: piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z mąką. Włączamy mikser i na wolnych obrotach miksujemy składniki dodając po jednym jajku. Po połączeniu się składników dodajemy likier pomarańczowy oraz sok z pomarańczy. Potem skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy (pamiętajmy, by przed dodaniem skórki z pomarańczy sparzyć owoc). Ciasto przelewamy do okrągłej formy przypominającej tortownicę lub do babek, wysypanej bułką tartą i wysmarowanej masłem. Pieczemy ok 40-50 minut - na złoto. Ciasto świetnie smakuje z ciepłą czarną herbatą typu Earl Grey!
|
Domowy likier pomarańczowy
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 500 ml spirytusu/wódki
- 500 ml wody
- 1 szklanka cukru
|
Sposób przygotowania: pomarańcze dobrze myjemy i szorujemy pod wrzątkiem, aby pozbyć się zanieczyszczeń (o niepryskane, świeże, prawdziwie niewoskowane pomarańcze jest bardzo trudno). Pomarańcze obieramy cienko (z owoców, by nie marnować zróbmy sok), skórki zalewamy spirytusem i zamykamy na ok. tydzień w słoiku w ciemnym miejscu (np. w szafie). Po tygodniu odcedzamy. Przygotowujemy syrop: wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do ostudzenia. Wlewamy do odcedzonych skórek pomarańczowych i zamykamy słoik. Mamy domowy likier pomarańczowy. Świetny na noc, na sen, na zimowe wieczory przy kominku… Właściwie, na każdy czas ;-)
|
Ciasteczka pomarańczowe z cukrem pudrem
Składniki:
- 100 gr masła
- 100 gr cukru
- 1 pomarańcza
- 1 jajko
- 350 gr mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- cukier, cukier puder do obtoczenia ciasteczek
|
Sposób przygotowania: masło z cukrem ubijamy. Dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i miksujemy do połączenia się składników. W trakcie miksowania wsypujemy mąkę (ok. połowy porcji) i proszek do pieczenia. Kończymy ubijanie mikserem, a pozostałą mąkę dodajemy i mieszamy łyżką. Ciasto wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki ,by odpoczęło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, formujemy małe kuleczki na ciasteczka. Każdą obtaczamy na początku w zwykłym cukrze, a potem cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia w lekkich odstępach i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-15 minut (pieką się błyskawicznie). Ciasteczka najlepsze są blade – nie dopuśćmy do ich zbrązowienia. Najlepiej smakują z czarną, mocną kawą.
|
Zielona sałatka z pomarańczami, ogórkiem, bazylią i słonym serem feta
Składniki:
- 1 pomarańcza
- pół zielonego ogórka
- garść sałaty lub dowolnej mieszanki sałat lub dowolnych zielonych liści (szpinak baby, rukola, roszponka, endywia, masłowa, karbowana, lodowa itd.)
- ser feta lub inny typu feta (słony ser najlepiej kozi lub owczy, ale może też być krowi, ale wtedy nie będzie to oryginalna feta)
- listki świeżej bazylii
Na sos:
- oliwa z oliwek
- kilka kropli octu balsamicznego
|
Sposób przygotowania: sałatę myjemy, rozkładamy na talerzu. Ogórka kroimy w paseczki. Pomarańczę obieramy, kroimy w plastry. Ser feta kruszymy na kawałki. Mieszamy wszystkie składniki na talerzu, posypujemy świeżą bazylią, polewamy oliwą i skrapiamy octem balsamicznym.
|
Pomarańcze a la carpaccio z czarnymi oliwkami i kaparami
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki czarnych oliwek (pozbawionych pestek)
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- czarny pieprz
- świeża bazylia
|
Sposób przygotowania: pomarańcze obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy na talerzu jak na carpaccio. Posypujemy oliwkami i kaparami. Doprawiamy pieprzem. Oliwę mieszamy z octem i polewamy pomarańcze. Dekorujemy listami świeżej bazylii. Szybkie, proste, świeże, lekkie, a zarazem wykwintne danie rodem z najlepszej restauracji. Świetnie smakuje z kieliszkiem schłodzonego, białego wina.
|
Pomarańczowy sos winegret do sałat
Składniki:
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1,5 łyżeczki musztardy (najlepsza Dijon lub inna ostra)
- sól i pieprz do smaku
|
Sposób przygotowania: wszystkie składniki mieszamy na sos winegret. Doprawiamy na koniec solą i pieprzem. Wspaniały sos do polewania sałat.
|
Marchewka z sosie pomarańczowo-maślanym
Składniki:
- 400 gr małej marchewki typu baby (może być z mrożonki)
- 100 gr masła
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
|
Sposób przygotowania: marchewkę gotujemy w osolonym wrzątku. W tym samym czasie masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy miód, sok z pomarańczy. Mieszamy do połączenia się składników. Marchewkę odcedzamy, gorącą dodajemy do sosu i mieszamy, by cała pokryła się pomarańczowo-maślaną glazurą. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu – np. do pieczonego indyka lub innego białego mięsa.
|
Pieczona pomarańcza z brązowym cukrem, migdałami i sosem balsamicznym
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- garść płatków migdałowych
- kilka kropli octu balsamicznego do smaku
|
Sposób przygotowania: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pomarańczę przekrawamy na pół, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Po tym czasie cukier powinien ładnie się skarmelizować. W tym czasie na suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe. Po upieczeniu posypujemy nimi pomarańczę i skrapiamy owoc octem balsamicznym do smaku. To świetny deser, czy nawet II śniadanie. Można podawać z gęstym jogurtem naturalnym.
|
Dzięki soczystym i aromatycznym pomarańczom zimowa dieta może być kolorowa, pyszna i bardzo zdrowa! Wypróbujcie nasze przepisy, póki jeszcze jest sezon na najsmaczniejsze pomarańcze ;-)
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Niezły ananas - poznaj właściwości królewskiego owocu |
| Cherimoya – poznajcie egzotyczny owoc o intrygującym smaku |
| Oryginalna szarlotka – rewelacyjne wersje popularnego ciasta, o których nie mieliście pojęcia! |
| Przepis na domowy budyń i kisiel - proste i pyszne! |
| Dlaczego warto pić sok ze świeżych pomarańczy? |