KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dwa kraje wprowadziły czasowe ograniczenie na import polskiej żywności

Opublikowano 15.02.2019 r.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że Arabia Saudyjska i Białoruś wprowadziły czasowe ograniczenie importu polskiej żywności. Sprawdź szczegóły. 

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o zawieszeniu eksportu mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego do Królestwa Arabii Saudyjskiej.  Arabia Saudyjska jest dla Polski rynkiem marginalnym, dlatego straty finansowe nie będą bardzo znaczące. Jednak fakt, że polskie mięso traci wizerunkowo jest tutaj najgorszy. 

W komunikacie Głównego Lekarza Weterynarii czytamy:

Służby weterynaryjne Królestwa Arabii Saudyjskiej wprowadziły czasowy zakaz importu mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego z Polski. Główny Inspektorat Weterynarii prowadzi prace nad zniesieniem wyżej wymienionych ograniczeń. Zakłady zatwierdzone do eksportu na rynek Królestwa Arabii Saudyjskiej, jak również ubiegające się o nabycie uprawnień eksportowych na ww. rynek, zobowiązane są do przekazania stronie saudyjskiej wypełnionego i podpisanego dokumentu pt. „Samokontrola zakładu zagranicznego” dostępnego na stronie internetowej GIW. Zaktualizowany przez stronę saudyjską wykaz zatwierdzonych zakładów, na które Królestwo Arabii Saudyjskiej nałożyło czasowe restrykcje w imporcie jest także dostępny na stronie GIW. 

W przypadku Białorusi ograniczenia importowe wynikają z wystapienia w Polsce atypowej formy przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE).

Od 7 lutego 2019 r. zostały wprowadzone czasowe ograniczenia importowe dla całej Polski, z powodu wystąpienia atypowej formy przypadku gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w województwie dolnośląskim. Restrykcje importowe dotyczą bydła hodowlanego, użytkowego i przeznaczonego do uboju; zwierząt dzikich, zwierząt przeznaczonych do ogrodów zoologicznych i zwierząt cyrkowych podatnych na BSE; mięsa i innych surowców mięsnych, otrzymanych od zwierząt podatnych na BSE; skór, rogów, kopyt i jelit pochodzących od zwierząt podatnych na BSE; pasz i dodatków paszowych pochodzenia zwierzęcego, w tym z drobiu i ryb - czytamy w komunikacie GLW. 

GIW poinformował jednocześnie, że prowadzi działania związane ze zniesieniem ograniczeń z uwagi na fakt, że wystąpienie atypowej formy BSE nie niesie ze sobą ryzyka przeniesienia choroby.

Źródło: GIW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj