KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Tradycyjna kuchnia góralska - przepisy "spod samiuśkich Tater"

Opublikowano 19.02.2019 r.
Kuchnia góralska znana jest nam jako bardzo pyszna i sycąca. Dlaczego tak bardzo smakuje? Bo jest przygotowywana z ogromną pasją i z regionalnych smakołyków. Poznajcie 5 przepisów na pyszne dania kuchni góralskiej.  

Podstawą kuchni góralskiej jest kapusta, ziemniaki, zboże, jagnięcina i baranina oraz sery owcze. Jest wiele popularnych góralskich potraw, które zawsze doskonale smakują. Nie są to dania wyszukane, ale na pewno bardzo kaloryczne, bo w górach zawsze potrzebujemy więcej energii. Wiedzą to nie tylko górale, ale także ludzie kochający wędrówki po górach.

 

Hałuszki z bryndzą 

Hałuszki to pochodzące z regionalnej kuchni podhalańskiej kluski z ziemniaków. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na tarce, dodać do nich sól i mąkę. Usunąć nadmiar wody, a następnie wyrobić niewielkie placuszki w dłoniach. Hałuszki należy wrzucać do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy kilka minut, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podajemy z tłuszczem, serem bądź mlekiem. Jest to szybkie danie, które przygotujemy w kilkadziesiąt minut. Są wyjątkowe, proste i pożywne.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 130 g mąki
  • 150 g bryndzy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 ml śmietany
  • szczypta soli

Jak przyrządzić hałuszki z bryndzą krok po kroku?

Wędzony boczek pokroić drobniutką kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Odłożyć na mały talerzyk. W misce połączyć śmietanę z bryndzą i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Posolić i dodać mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i nakładać masę ziemniaczaną przecierając przez durszlak. Gotować około 2 minuty po wypłynięciu. Jeszcze ciepłe polewamy śmietaną i bryndzą i sypiemy wcześniej przygotowanymi skwarkami.

 

Przepis na Moskole

Moskole to placki, które robi się z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, zapiekane są na blasze lub patelni. Do ich przygotowania potrzebujemy: ziemniaki, wodę, mąkę, sól kuchenną i jajko. Dawniej tworzono je także z mąki owsianej.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 75 dag mąki
  • olej
  • sól i pieprz

Jak przygotować pyszne góralskie Moskole krok po kroku?

Ziemniaki umyć i obrać. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zrobić z nich puree. Dodać mąkę, jajka i mleko. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek i kroić na plastry grubości 2 cm. Z plastrów ciasta uformować placuszki grube na 1 cm i usmażyć do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju. Placuszki można podawać według upodobań: z masłem czosnkowym, bryndzą lub skwarkami z cebulką.

 

Przepis na tradycyjną góralską kwaśnicę

Kwaśnica – tradycyjne danie, które przetrwało do dziś. Górale uważają, że im starsza kapusta, tym lepsza będzie kwaśnica z niej przygotowana. Jest to zupa z kiszonej kapusty, mięsa i ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 0,7 kg kiszonej kapusty
  • 2 l wody
  • 3 garści suszonych grzybów
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • przyprawy: suszony czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie, majeranek, kminek oraz sól morska.

Jak przygotować pyszną kwaśnicę krok po kroku?

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na całą noc. Umyte żeberka włożyć do dużego garnka i zalać 1 litrem wody. Zagotować na wolnym ogniu. Zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować na średnim ogniu około 1 godzinę. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie, jeśli tak wówczas dodać kolejne składniki. Grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z kapusty kiszonej delikatnie odcisnąć nadmiar soku. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka. Gotować 30 minut. Doprawić przyprawami i zajadać ze smakiem.


Przepis na Bryjkę

Bryjka – to popularne danie góralskie, które powstaje z mąki. Czasami jest wzbogacane masłem, olejem, mlekiem bądź maślanką.

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 litry wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka smalcu

Jak przygotować Bryjkę krok po kroku?
W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy szczyptę soli, sypiemy pół szklanki mąki. Cały czas energicznie mieszamy. Powstałą masę zalać zimnym mlekiem, powstanie kleista masa. Ciepłe danie nałożyć na talerz z odrobiną smalcu.

 

Pieczeń z baraniny po góralsku

Składniki:

  • 1,5 kg baraniny bez kości (np. udziec)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 100 g wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 dużej cebuli
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta cukru

Jak krok po kroku przygotować pyszną pieczeń z baraniny po góralsku?

Z baraniny usunąć błony i tłuszcz. Natrzeć mięso octem jabłkowym, a następnie cukrem. Obłożyć plastrami cebuli, wbić w nie ziele angielskie, pieprz oraz pokruszone liście laurowe. Marynować 3 dni. Po tym czasie usunąć przyprawy i wcisnąć w baraninę ząbki czosnku pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso obsmażyć na patelni na rumiany kolor z każdej strony. Dodać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Posolić i często polewać mięso wytworzonym sosem. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć je i zagęścić powstały sos śmietaną i mąką. Pieczeń z baraniny świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaków i ulubionej surówki.

 

Kuchnia góralska ma w sobie to coś! Korzystajmy z jej wyjątkowych walorów smakowych także w swoim domu :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj