Zobacz, jak wykorzystać buraki w kuchni?

Buraki są ogólnodostępne przez cały rok - tanie, szybkie w przygotowaniu i zdrowe. Mają bardzo mało kalorii (ok. 40 kcal w 100 gr), za to mnóstwo witamin i minerałów – tak naprawdę zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, które są nam potrzebne (m.in. magnez, potas, witaminę C, żelazo, witaminę B6, fosfor, mangan, kwas foliowy). Mają mało tłuszczu i są źródłem błonnika pokarmowego. Świetnie oddziaływują na naszą krew – badania pokazały, że jedzenie buraków sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi, działając zbawiennie na układ krążenia i pracę serca. Buraki są często polecane sportowcom, ponieważ pomagają utrzymać formę fizyczną dzięki m.in. produkcji czerwonych krwinek. Jedno z badań przeprowadzonych na osobach uprawiających wyczynowo sport pokazało, że codzienne picie soku z buraka polepszało ich kondycję fizyczną i wyniki sportowe. Buraki poprawiają trawienie, funkcjonowanie umysłu, mają też właściwości antynowotworowe. Poza tym są bardzo łatwe w przygotowaniu, można je jeść i wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świetne są pieczone, można z nich wyciskać sok, robić surówki, kiszonki (sok z kiszonych buraków jest świetny na jelita i dobre bakterie), gotować zupy, a nawet przyrządzać domowe łakocie, ciasta i desery.
Poniżej kilka przepisów na dania z buraków oraz przykłady szybkiego ich przemycenia w codziennej diecie. Jedzmy buraki, szczególnie teraz, na przednówku, kiedy jesteśmy osłabieni po zimie. Z ich pomocą w zdrowiu i siłach przywitamy wiosnę!
Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym i chilli
Składniki:
- 4 buraki upieczone
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- chilli w proszku lub płatkach
- 200 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, owinięte folią aluminiową. Studzimy, obieramy. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone, upieczone buraki, mieszamy i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień i miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Mieszamy i gotowe!
Sałatka z burakami, rukolą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 2 ugotowane lub upieczone uprzednio i ostudzone buraki
- garść rukoli
- garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
Na sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Buraki kroimy na plastry lub mniejsze kawałki. Mieszamy z rukolą. Orzechy prażymy na suchej patelni, by uwolniły swój aromat. Dodajemy do buraków i rukoli, mieszamy. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę i ocet. Polewamy sałatkę i mieszamy. Układamy na talerze. Można dodatkowo skruszyć słony ser np. kozi, fetę itd.
Ciasto z buraka
Składniki:
- 1 duży burak, upieczony lub ugotowany, pokrojony na kawałki
- 200 gr mąki
- 100 gr kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 gr cukru
- 3 jajka
- aromat waniliowy
- 200 ml oleju
- 100 gr ciemnej czekolady (najlepiej deserowa)
- bita śmietana, gęsta śmietana lub gęsty jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Buraka miskujemy na puree. Dodajemy szczyptę soli oraz wszystkie pozostałe składniki - oprócz czekolady i oleju. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy po trochu olej i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy. Przelewamy do foremki i pieczemy ok. 1 godziny (to tzw. suchego patyczka :-) ). Studzimy. Podajemy samo lub z dodatkiem dżemu, śmietany czy jogurtu.
Placki z buraków
Składniki:
- kilka buraków startych na tarce
- 1-2 jajka
- trochę mąki (polecam jaglaną, orkiszową, gryczaną lub kukurydzianą)
- sól
- olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, ścieramy na tarce. Solimy, mieszamy z rozmąconymi jajkami i mąką. Masa ma być lekko gęsta, tak by nadawała się do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placuszki na chrupko, przewracając na drugą stronę. Odsączamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu (placki można też przygotować w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, skrapiając lekko tłuszczem tackę do pieczenia – będą po prostu mniej chrupiące – można na koniec nastawić opcję grill, by lekko nadać chrupkości). Placuszki najlepiej smakują popijane maślanką lub kefirem.
Kawa z burakiem - różowa kawa, czyli „burak latte”
Składniki:
- 4 łyżki soku z buraka
- mocna kawa espresso
- 5 łyżek mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/cukru
- szczypta cynamonu, kardamonu
Sposób przygotowania:
Zaparzoną mocną kawę wymieszać z sokiem z buraka, miodem i przyprawami. Dodać ciepłe mleko (może być spienione), wymieszać i przelać do filiżanki. Zaskakująco pyszne! (Można przyrządzić także na zimno – wtedy musimy użyć zimnego mleka oraz schłodzić kawę).
Szybkie sposoby na wprowadzenie buraków do codziennej diety:
• Surówka z buraków – tarte surowe buraczki możemy dodać do surówki z kapusty – będą pięknie komponować się kolorystycznie oraz wzbogacą smak.
• Dip buraczany do warzyw lub na kanapki – ugotowane lub upieczone buraki zblendowane z gęstym jogurtem naturalnym to świetna pasta na kanapki lub dip do maczania warzyw i krakersów.
• Liście buraczane – liści buraków nie musimy wyrzucać – jeśli są ładne możemy je ugotować lub poddusić jak np. szpinak czy szczaw.
• Sok z buraków – możemy dodawać do innych soków i koktajli przygotowywując wspaniałe napoje.
Dobrze przyrządzone buraki mogą zachwycić smakiem! A więc smacznego!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|