KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Gołąbki bez zawijania od nowoczesnej gospodyni

Opublikowano 20.02.2019 r.
Tradycyjne, domowe gołąbki z kapusty z farszem z mięsa mielonego i ryżu zwykle kojarzą nam się ze smakami dzieciństwa i kuchnią babci. Są pyszne, ale niestety dość pracochłonne. My proponujemy Wam nieco inną, łatwą w wykonaniu i szybką wersję tego dania – czyli gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na klasyczny obiad, w nieco innowacyjnej formie :-)

Skąd „przyleciały” do nas gołąbki?

Gołąbki to danie popularne i od lat cenione w polskiej kuchni. W tradycyjnej wersji potrawa ta składa się owiniętego liśćmi kapusty farszu z mięsa mielonego, ryżu lub kaszy, cebuli i przypraw. Gołąbki znane są w wielu krajach Europy, m.in. w Czechach, Słowacji, na Ukrainie, w Niemczech czy Szwecji. W Polsce pojawiły się prawdopodobnie w XIX w. za sprawą ich ukraińskiego odpowiednika – hałubci.  Najbardziej znane są gołąbki wykonywane z liści białej kapusty i mięsa wieprzowego. Danie to możemy jednak modyfikować i wykorzystać także kapustę włoską, pekińską oraz mięso drobiowe, wołowinę, a nawet jagnięcinę czy baraninę. Zamiast ryżu, często używa się również kaszy gryczanej, jaglanej lub jęczmiennej. Można dodać także grzyby lub warzywa. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych. Kropką nad i, jeśli chodzi o gołąbki, jest sos – w tradycyjnej wersji pomidorowy lub grzybowy. Do młodej kapusty świetnie pasuje także sos śmietanowy i koperkowy. 

Teraz czas na zupełnie inną wersję gołąbków – bez zawijania. Smak równie rewelacyjny jak tych klasycznych, jednak przygotujecie je dużo szybciej i w bardzo łatwy sposób. Poniżej nasz przepis. 

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Składniki:

  • pół główki białej kapusty (jeśli jest bardzo duża wystarczy 1/4 główki)
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • passata pomidorowa 500 g
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soli i pieprzu
  • pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii (możemy wykorzystać także zioła prowansalskie lub lubczyk)

 

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy ryż. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną kapustę (do miękkości – jeśli kapusta jest bardzo twarda można ją wcześniej chwilę podgotować).

 

Do miski wkładamy mięso mielone, podsmażoną kapustę z cebulą, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, ryż, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (optymalne proporcje: płaska łyżka soli i pół łyżeczki pieprzu mielonego). Wyrabiamy ręką, albo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Formujemy okrągłe lub podłużne kotleciki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym

 

 

Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego wlewamy passatę, dosładzamy ją cukrem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy i wlewamy na gołąbki poukładane w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C , pieczemy przez około 45-50 min. I gotowe! 

 

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym są soczyste, aromatyczne i po prostu przepyszne. Świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Wypróbujcie koniecznie!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO