KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
5 lutego 2021

Kulinarne wariacje na temat pączka

Już za chwilę tłusty czwartek – to dzień, w którym według tradycji każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Ma to oczywiście zapewnić szczęście. A że szczęścia nigdy za wiele, to proponujemy Wam wypróbowanie przepisów na pączki z różnych zakątków świata. 

Pączki hiszpańskie - churros

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 200 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: Mleko należy zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 2 minutach powstanie gładka masa, oznacza to, że jest gotowa. Masę należy ostudzić. Następnie wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta – powinny mieć około 10 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Churros smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wyborne!

 

Amerykańskie pączki z dziurką – donuty

Składniki:

  • 750 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 opakowania drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników (roztopione masło na koniec) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny (przykrywamy ściereczką).  Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta koła, a za pomocą małego kieliszka mniejsze kółka w środku. Pozostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym i gotowe. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane i udekorowane kolorową posypką.

 

 

Włoskie pączki baci di ricotta

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jaja
  • 1  szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego

Sposób przygotowania: Serek ucieramy z jajkami, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Małe pączusie smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odsączamy z  tłuszczu na ręczniku papierowym.  Rewelacyjnie smakują posypane cukrem pudrem. 

 

 

Nowoorleańskie pączki beignets

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • szklanka letniej wody
  • 100 g mleka skondensowanego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania: W wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy jajko i mleko skondensowane. Dosypujemy mąke, sól, wyrabiamy ciasto - na koniec dodajemy roztopione lub bardzo miękkie masło. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kwadraty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Najlepiej smakuja świeżutkie i posypane cukrem pudrem :-)

 

Norweskie pączki fastelavnsboller

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Do przełożenia:

  • 400 g kremówki
  • 8 łyżek likieru z adwokatu

Na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

Sposób przygotowania:  z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.


A Wy jakie słodkości przygotujecie na tłusty czwartek? 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione