Kulinarne wariacje na temat pączka
Opublikowano 05.02.2021 r.
Już za chwilę tłusty czwartek – to dzień, w którym według tradycji każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka. Ma to oczywiście zapewnić szczęście. A że szczęścia nigdy za wiele, to proponujemy Wam wypróbowanie przepisów na pączki z różnych zakątków świata.
Pączki hiszpańskie - churros
Składniki:
- szklanka mleka
- 200 g mąki
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
|
Sposób przygotowania: Mleko należy zagotować z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy mąkę, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po około 2 minutach powstanie gładka masa, oznacza to, że jest gotowa. Masę należy ostudzić. Następnie wbijamy do niej stopniowo po jednym jajku i miksujemy. Przekładamy porcjami do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta – powinny mieć około 10 cm. W garnku rozgrzewamy olej. Churros smażymy po około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wyborne!
|
Amerykańskie pączki z dziurką – donuty
Składniki:
- 750 g mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania drożdży suchych
- 2 jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki wody
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
|
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników (roztopione masło na koniec) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny (przykrywamy ściereczką). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta koła, a za pomocą małego kieliszka mniejsze kółka w środku. Pozostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim oleju z obu stron. Odsączmy na ręczniku papierowym i gotowe. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane i udekorowane kolorową posypką.
|
Włoskie pączki baci di ricotta
Składniki:
- 250 g ricotty
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- kilka kropel olejku waniliowego
|
Sposób przygotowania: Serek ucieramy z jajkami, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Małe pączusie smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Rewelacyjnie smakują posypane cukrem pudrem.
|
Nowoorleańskie pączki beignets
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szklanka letniej wody
- 100 g mleka skondensowanego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
|
Sposób przygotowania: W wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy jajko i mleko skondensowane. Dosypujemy mąke, sól, wyrabiamy ciasto - na koniec dodajemy roztopione lub bardzo miękkie masło. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kwadraty. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Najlepiej smakuja świeżutkie i posypane cukrem pudrem :-)
|
Norweskie pączki fastelavnsboller
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
Do przełożenia:
- 400 g kremówki
- 8 łyżek likieru z adwokatu
Na polewę:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
|
Sposób przygotowania: z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.
|
A Wy jakie słodkości przygotujecie na tłusty czwartek?
|
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Włoskie inspiracje - pączki bomboloni i faworki chiacchiere |
| Domowe chruściki - kruche i przepyszne! |
| Puszyste oponki serowe - czas na karnawałowe słodkości! |
| Karnawał na słodko - przepisy prosto z Włoch |
| Czas na tradycyjne pączki! Idealne na tłusty czwartek |