Zielone koktajle - bomba witamin i energii
Zielone koktajle są szybkie w przygotowaniu. Można je zabrać ze sobą do pracy. Można nawet 1 dzień w tygodniu pić przez jakiś czas tylko koktajle. Na pewno nasz układ pokarmowy wtedy odpocznie oraz stracimy kilka kilogramów. Dzięki nim poczujemy się lżej, nasza skóra będzie bardziej promienna, a jelita zaczną lepiej pracować. Przednówek i początek wiosny to świetny czas, by zacząć odżywiać się zdrowiej. Pomoże nam to łatwiej wejść w nowy sezon oraz uniknąć nieprzyjemnych skutków przesilenia zimowo-wiosennego. Zatem – czas na zielone koktajle!
Zielony koktajl z awokado i bananem
Składniki:
|
|
Zielony koktajl pietruszkowy – bomba witaminowa
Składniki:
|
|
Zielony koktajl ananasowo-szpinakowy
Składniki:
|
|
Zielony koktajl z gruszką, awokado i miętą
Składniki:
|
|
Koktajl z zielonym ogórkiem, kiwi i sałatą
Składniki:
|
Sposób przygotowania koktajlu: ogórek obrać. Zmiksować z kiwi i sałatą. Dodać wodę do odpowiedniej konsystencji. Taki koktajl, dzięki zawartości zielonego ogórka świetnie oczyszcza organizm. Ogórek jest znany ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych. Błonnik zawarty w owocach kiwi bardzo dobrze działa na jelita. Oczyszcza je ze zbędnych produktów przemiany materii. |
O mleku roślinnym słów kilka
W przepisach na zielone koktajle podaję mleko roślinne zamiast zwykłego. Dlaczego? Jest ono lżej strawne od tego krowiego. Poza tym lepiej nie łączyć mleka i owoców. Niektórzy mogą mieć po tym połączeniu problemy z żołądkiem oraz bóle brzucha. Poza tym na czas „detoksu” lepiej tradycyjne mleko zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem o dobrym składzie (bez dodatku cukru oraz chemii i dziwnie brzmiących składników). Mleko roślinne to np. mleko sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe, jaglane. Na rynku mamy bardzo dużo możliwości wyboru oraz różny przedział cenowy. Niektóre są dodatkowo wzbogacone w wapń, witaminy, dodatki odżywcze. Mleko to można też z powodzeniem zrobić samemu w domu. Wystarczy namoczyć 3 szklanki wybranych orzechów na noc, odcedzić, zmiksować z 3 szklankami wody. Przecedzić przez tetrową pieluszkę. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni. Przed użyciem wstrząsnąć lub zamieszać, bo się rozwarstwia. Zmielonego miąższu nie wyrzucamy. Możemy zrobić z tego pastę na kanapki, zdrowe ciasteczka oraz dodawać do musli i owsianek, czy posypywać sałatki.