KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
17 marca 2019

Zielone koktajle - bomba witamin

Wraz z wiosną pora na lekkie, odświeżające i bardzo odżywcze zielone koktajle. Możemy je wypić na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. To nie tylko bomba witaminowa, ale pyszny smak. Mamy świetne i proste przepisy!

Zielone koktajle są szybkie w przygotowaniu, można je zabrać ze sobą do pracy, można nawet 1 dzień w tygodniu pić przez jakiś czas tylko koktajle – na pewno nasz układ pokarmowy wtedy odpocznie oraz stracimy kilka kilogramów. Dzięki nim poczujemy się lżej, nasza skóra będzie bardziej promienna, a jelita zaczną lepiej pracować. Przednówek i początek wiosny to świetny czas, by zacząć odżywiać się zdrowiej – pomoże nam to łatwiej wejść w nowy sezon oraz uniknąć nieprzyjemnych skutków przesilenia zimowo-wiosennego. Zatem – czas na zielone koktajle!

 

Koktajl z awokado i bananem

Składniki:

  • 1 banan
  • pół awokado
  • mleko roślinne (patrzmy na te bez dodatku cukru, jak najbardziej naturalne) lub woda
  • kilka kropli soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

Banana i awokado zmiksować, dodać mleko lub wodę do odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku. Jeśli koktajl jest mało słodki, można dodać odrobinę miodu.

 

 

Koktajl pietruszkowy – bomba witaminowa

Składniki:

  • garść natki pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • woda
  • ewentualnie miód do smaku

Sposób przygotowania:

Pietruszkę umyć, można drobno posiekać. Pomarańczę obrać. Natkę i pomarańczę zmiksować, dodając wody do odpowiedniej konsystencji. Jeśli koktajl jest mało słodki, można dodać odrobinę miodu. To bardzo odżywczy koktajl - w natce pietruszki jest cała gama witamin, minerałów, przede wszystkim witamina C. Pamiętajmy o natce w naszej diecie – to najlepsza witamina z natury.

 

Koktajl ananasowo-szpinakowy

Składniki:

  • garść młodych listków szpinaku 
  • 1 banan
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 większy kawałek ananasa (można zastąpić jabłkiem)
  • woda lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć. Zmiksować z bananem, ananasem lub jabłkiem (najlepiej ze skórką), dodać mleko roślinne lub wodę do rozrzedzenia koktajlu. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku.

 

 

 

Koktajl z gruszką, awokado i miętą

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 gruszki
  • garść listków mięty (jeśli nie mamy możemy dodać garść ulubionych zielonych listków np. szpinak, natka, bazylia czy nawet listki z pęczka rzodkiewek)
  • 1 cytryna
  • woda lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować dolewając mleko/wodę do odpowiedniej konsystencji.
Awokado to owoc! Pełen jest dobrych tłuszczów, witamin i minerałów – bardzo odżywczy. Niektórzy boją się go ze względu na dość wysoką kaloryczność (ok. 160 w 100gr). To błąd – awokado jest bardzo zdrowe i jedzone w umiarze świetnie wpływa na figurę, a ze względu na zawartość bardzo zdrowych tłuszczów jest świetne na serce, cerę, skórę, włosy i paznokcie. Jest dość mdłe i szybko ciemnieje, więc dodajmy do niego cytryny.

 

 

Koktajl z zielonym ogórkiem, kiwi i sałatą

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 3 kiwi
  • garść zielonej sałaty
  • woda

Sposób przygotowania:

Ogórek obrać. Zmiksować z kiwi i sałatą. Dodać wodę do odpowiedniej konsystencji. Taki koktajl, dzięki zawartości zielonego ogórka świetnie oczyszcza organizm (ogórek jest zanany ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych). Błonnik zawarty w owocach kiwi bardzo dobrze działa na jelita oczyszczając je ze zbędnych produktów przemiany materii.

 

O mleku roślinnym słów kilka

W przepisach podaję mleko roślinne zamiast zwykłego. Dlaczego? Mleko roślinne jest lżej strawne od tego krowiego. Poza tym lepiej nie łączyć mleka i owoców – niektórzy mogą mieć po tym połączeniu problemy z żołądkiem oraz bóle brzucha. Poza tym na czas „detoksu” oraz, by poczuć się lżej, lepiej tradycyjne mleko zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem o dobrym składzie (bez dodatku cukru oraz chemii i dziwnie brzmiących składników). Mleko roślinne to np. mleko sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe, jaglane. Na rynku mamy bardzo dużo możliwości wyboru oraz różny przedział cenowy. Niektóre mleka są dodatkowo wzbogacone w wapń, witaminy, dodatki odżywcze. Mleko roślinne można też z powodzeniem zrobić samemu w domu – wystarczy namoczyć 3 szklanki wybranych orzechów na noc, odcedzić, zmiksować z 3 szklankami wody, przecedzić przez tetrową pieluszkę (zmielonego miąższu nie wyrzucamy – możemy zrobić z tego pastę na kanapki, zdrowe ciasteczka oraz dodawać do musli i owsianek, czy posypywać sałatki) i mamy własne, domowe mleko roślinne. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni. Przed użyciem wstrząsnąć lub zamieszać, bo się rozwarstwia.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • WDR
  • ODR Bratoszewice