KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 kwietnia 2021

Zielone koktajle - bomba witamin i energii

Wraz z wiosną pora na lekkie, odświeżające i bardzo odżywcze zielone koktajle. Możemy je wypić na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. To nie tylko bomba witaminowa, ale pyszny smak. Mamy świetne i proste przepisy!

Zielone koktajle są szybkie w przygotowaniu, można je zabrać ze sobą do pracy, można nawet 1 dzień w tygodniu pić przez jakiś czas tylko koktajle – na pewno nasz układ pokarmowy wtedy odpocznie oraz stracimy kilka kilogramów. Dzięki nim poczujemy się lżej, nasza skóra będzie bardziej promienna, a jelita zaczną lepiej pracować. Przednówek i początek wiosny to świetny czas, by zacząć odżywiać się zdrowiej – pomoże nam to łatwiej wejść w nowy sezon oraz uniknąć nieprzyjemnych skutków przesilenia zimowo-wiosennego. Zatem – czas na zielone koktajle!

 

Koktajl z awokado i bananem

Składniki:

  • 1 banan
  • pół awokado
  • mleko roślinne (patrzmy na te bez dodatku cukru, jak najbardziej naturalne) lub woda
  • kilka kropli soku z cytryny 

Sposób przygotowania: banana i awokado zmiksować, dodać mleko lub wodę do odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku. Jeśli koktajl jest mało słodki, można dodać odrobinę miodu.

 

Koktajl pietruszkowy – bomba witaminowa

Składniki:

  • garść natki pietruszki
  • 1 pomarańcza
  • woda
  • ewentualnie miód do smaku

Sposób przygotowania: pietruszkę umyć, można drobno posiekać. Pomarańczę obrać. Natkę i pomarańczę zmiksować, dodając wody do odpowiedniej konsystencji. Jeśli koktajl jest mało słodki, można dodać odrobinę miodu. To bardzo odżywczy koktajl - w natce pietruszki jest cała gama witamin, minerałów, przede wszystkim witamina C. Pamiętajmy o natce w naszej diecie – to najlepsza witamina z natury.

 

Koktajl ananasowo-szpinakowy

Składniki:

  • garść młodych listków szpinaku 
  • 1 banan
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 większy kawałek ananasa (można zastąpić jabłkiem)
  • woda lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania: szpinak umyć. Zmiksować z bananem, ananasem lub jabłkiem (najlepiej ze skórką), dodać mleko roślinne lub wodę do rozrzedzenia koktajlu. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny do smaku.

 

 

Koktajl z gruszką, awokado i miętą

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 gruszki
  • garść listków mięty (jeśli nie mamy możemy dodać garść ulubionych zielonych listków np. szpinak, natka, bazylia czy nawet listki z pęczka rzodkiewek)
  • 1 cytryna
  • woda lub mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i zmiksować dolewając mleko/wodę do odpowiedniej konsystencji. Awokado to owoc! Pełen jest dobrych tłuszczów, witamin i minerałów – bardzo odżywczy. Niektórzy boją się go ze względu na dość wysoką kaloryczność (ok. 160 w 100gr). To błąd – awokado jest bardzo zdrowe i jedzone w umiarze świetnie wpływa na figurę, a ze względu na zawartość bardzo zdrowych tłuszczów jest świetne na serce, cerę, skórę, włosy i paznokcie. Jest dość mdłe i szybko ciemnieje, więc dodajmy do niego cytryny.

 

 

Koktajl z zielonym ogórkiem, kiwi i sałatą

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 3 kiwi
  • garść zielonej sałaty
  • woda

Sposób przygotowania: ogórek obrać. Zmiksować z kiwi i sałatą. Dodać wodę do odpowiedniej konsystencji. Taki koktajl, dzięki zawartości zielonego ogórka świetnie oczyszcza organizm (ogórek jest zanany ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych). Błonnik zawarty w owocach kiwi bardzo dobrze działa na jelita oczyszczając je ze zbędnych produktów przemiany materii.

 

O mleku roślinnym słów kilka

W przepisach podaję mleko roślinne zamiast zwykłego. Dlaczego? Mleko roślinne jest lżej strawne od tego krowiego. Poza tym lepiej nie łączyć mleka i owoców – niektórzy mogą mieć po tym połączeniu problemy z żołądkiem oraz bóle brzucha. Poza tym na czas „detoksu” oraz, by poczuć się lżej, lepiej tradycyjne mleko zastąpić jego roślinnym odpowiednikiem o dobrym składzie (bez dodatku cukru oraz chemii i dziwnie brzmiących składników). Mleko roślinne to np. mleko sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe, jaglane. Na rynku mamy bardzo dużo możliwości wyboru oraz różny przedział cenowy. Niektóre mleka są dodatkowo wzbogacone w wapń, witaminy, dodatki odżywcze. Mleko roślinne można też z powodzeniem zrobić samemu w domu – wystarczy namoczyć 3 szklanki wybranych orzechów na noc, odcedzić, zmiksować z 3 szklankami wody, przecedzić przez tetrową pieluszkę (zmielonego miąższu nie wyrzucamy – możemy zrobić z tego pastę na kanapki, zdrowe ciasteczka oraz dodawać do musli i owsianek, czy posypywać sałatki) i mamy własne, domowe mleko roślinne. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni. Przed użyciem wstrząsnąć lub zamieszać, bo się rozwarstwia.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione