KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Żywność z Czech pod kontrolą

Opublikowano 23.02.2019 r.
Polska rozpoczyna szczegółową kontrolę żywności z Czech. Główny Lekarz Weterynarii zlecił sprawdzanie dokumentacji i jakości importowanych produktów – to nasza odpowiedź na działania Czechów, którzy wprowadzili podobne kontrole na polskie towary, w związku z wykryciem w wołowinie salmonelli.

Polskie służby wątpią w prawdziwość badań przeprowadzonych przez Czechy. Dlaczego? Bakterie salmonelli wykryto podobno w 700 kg partii wołowiny. Od wysłania mięsa do zakładu do stwierdzenia salmonelli minęła doba – zdaniem naszych służb weterynaryjnych to zbyt krótko, aby jednoznacznie stwierdzić obecność bakterii.

Minister rolnictwa Czech wprowadził kontrole wszystkich dostaw mięsa z Polski. Pobierane są próbki na obecność bakterii, ale także pozostałości antybiotyków. Dopiero po badaniach mięso może trafić do hurtowni lub bezpośrednio na rynek. To utrudnia handel i dyskryminuje naszą żywność na tamtejszym rynku. 

Polskie służby weterynaryjne także zleciły dodatkowe kontrole czeskich produktów – sprawdzane ma być praktycznie wszystko – m.in. napoje i produkty mięsne. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO