Na Słowenii salmonella w mięsie z Polski
Opublikowano 22.02.2019 r.
Administracja Republiki Słowenii w zakresie bezpieczeństwa żywności, weterynarii i ochrony roślin poinformowała o wykryciu salmonelli w polskim mięsie przeznaczonym na kebab. Zgłoszono to do systemu RASFF.
Słoweński urząd ds. bezpieczeństwa żywności w swoim komunikacie mówi o wykryciu salmonelii w trzech kolejnych partiach mięsa wołowego i indyczego.
Jest to mięso zamówione przez słoweńską firmę Alebon. Jak informuje agencja STA, mięso zostało wyprodukowane przez polską firmę Efes-pol Fedai Simsek Sp. z o.o.
Słoweńska agencja zwraca uwagę, że jest to kolejny przypadek wykrycia salmonelli w mięsie z Polski. W komunikacie z 7 lutego 2019 r. tamtejsze służby sanitarne informowały o wykryciu salmonelli w sprowadzanym z Polski mięsie przeznaczonym do wyrobu kebabów.
Przypominamy, że w środę o wykryciu salmonelli w polskim mięsie poinformowały też Czechy, które teraz wprowadziły szczegółowe kontrole dostaw z naszego kraju.
Źródło: 1
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|