KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 marca 2019

Wiosenna dieta - o czym musisz pamiętać?

Zobacz, jakie produkty warto wprowadzić do diety na wiosnę, aby oczyścić organizm z zimowych złogów i usunąć nadprogramowe kilogramy.

Wiosną musimy pamiętać o diecie bogatej w warzywa - świetnie sprawdzą się też eko nowalijki.

Oczyszczamy organizm na wiosnę - pomogą eko nowalijkiOczyszczamy organizm na wiosnę - pomogą eko nowalijki

Nie zapomnij o produktach pełnoziarnistych

W wiosennej diecie nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych, czyli takich, które wytworzone zostały z mąki powstałej ze zmielenia całych ziaren, wraz z zewnętrzną okrywą. To właśnie tam znajduje się najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Tymczasem, aby wytworzyć białe pieczywo, ziarno mieli się wielokrotnie, wskutek czego traci ono nawet 85% witamin i 60% błonnika, które są cenne dla naszego organizmu nie tylko wiosną. Pieczywo pełnoziarniste dobrze wpływa na przemianę materii i na długi czas daje uczucie sytości. Dzięki temu chroni przed niepotrzebnym tyciem. Coraz częściej zaleca się je w profilaktyce chorób serca i cukrzycy. 

Na półkach sklepów z produktami ekologicznymi bez problemu znajdziemy także makaron razowy BIO. Jeśli już o produktach zbożowych mowa, na śniadanie warto sięgnąć po prawdziwą kopalnię witamin, jaką jest tradycyjna strawa szwajcarskich górali, czyli musli. Ostatnio bardzo popularnym i zdrowym śniadaniem jest także owsianka z najrówniejszymi dodatkami.

Zioła i przyprawy jako dodatek

Wiosenne posiłki dobrze jest wzbogacić o zioła i przyprawy. Pokrzywa, którą zazwyczaj uważa się za niepotrzebny chwast, w medycynie ludowej uważana jest za znakomity środek na odpędzenie wiosennego zmęczenia. Na wzmocnienie zaleca się codzienne picie soku z jej świeżych liści (można je dostać w niektórych sklepach z eko żywnością i aptekach, ale można też bez problemu pozyskać ją ze stanu dzikiego, pamiętając by był to ekologicznie czysty teren). 

Gdy dopadnie nas wiosenne przeziębienie, pomocny będzie napar z kwiatów czarnego bzu, a także kwiatów lipy lub jeżówki purpurowej. Jeśli chodzi o przyprawy, wiosną warto zainteresować się „zielem wikingów”, czyli chrzanem – kolejnym naturalnym środkiem korzystnie wpływającym na procesy trawienne.

A na deser?  Trochę ruchu…

W trakcie oczyszczania organizmu chcemy schudnąć i nabrać energii. Spożywanie słodyczy nie jest więc wskazane. Dlatego zamiast deseru lepiej wybrać się na długi wiosenny spacer. Preferującym większą aktywność polecamy rower, jogging albo Nordic Walking. Promienie słoneczne dodatkowo zaopatrzą nas w naturalną witaminę D.

 

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione